Van Billie Eilish en Brihang naar Marco Borsato en Lizzo: Dit zijn dé platen van 2019 volgens de VRT-radiozenders

Eindejaarstijd, dat is ook lijstjestijd. De muziekredacties van de 5 VRT-radiozenders schoven op onze vraag hun drie favoriete platen van dit jaar (singles of albums) naar voren en leggen uit waarom die platen en artiesten er dit jaar uitspringen. Dit was volgens Radio 2, StuBru, MNM, Radio 1 en Klara de soundtrack van 2019. Veel (herbe)luisterplezier! 

Het is Radio 2 opgevallen dat het al een tijd geleden was dat Marco Borsato nog eens een nummer 1-hit scoorde.  "Maar in 2019 was het weer raak. De samenwerking met één van de grootste dj’s ter wereld zou er wel voor iets tussen kunnen zitten. Armin van Buuren, al jaren een graag geziene headliner op Tomorrowland  sleurde Borsato (53) mee het podium op tijdens Pinkpop. Tijdens "Hoe het danst"  stond de hele wei in vuur en vlam en het lied zelf werd naar de hoogste plaatsen van de hitlijsten gekatapulteerd."

Bekijk de videoclip van "Hoe het danst": 

Ook Bart Peeters maakt dit jaar indruk op de medewerkers van Radio 2.

"Wat Bart Peeters dit jaar flikte, tart alle verbeelding. Een concertreeks in de Lotto Arena die begon met 1 aangekondigd concert en uiteindelijk uitmondde in een reeks van 15 concerten."

"Op zijn 60e is hij nog steeds één van de grootste spelers in het Vlaamse muzieklandschap. Speciaal voor de Valentijnactie van Radio 2 schreef hij het lied "Kies mij". "

Bart Peeters zong het in met het 500-koppige pop-upkoor dat ook tijdens de Deluxe concertreeks het publiek elke avond kippenvel bezorgt.

Bekijk de video die gemaakt werd tijdens de opname: 

Eén Engelstalig lied haalt de top 3 van Radio 2, maar het komt wel van bij onze noorderburen: "Arcade", het nummer waarmee Nederland dit jaar het Songfestival won. 

"Dat de Nederlander Duncan Laurence het Songfestival wel eens zou kunnen winnen werd meteen duidelijk toen we zijn lied "Arcade" bij Radio 2 voor het eerst te horen kregen", laat de muziekredactie weten.

"Een powerballade maar dan van de puurste soort. Een nummer dat van het Songfestival weer een echte liedjeswedstrijd maakt."

"En dit jaar won het mooiste liedje dan ook terecht. Gelukkig nam Duncan Laurence de tijd om rustig aan nieuwe muziek te werken en trouw te blijven aan zijn eigen stijl." 

Bekijk de live versie van tijdens de finale van het Songfestival: 

"Fever", het vierde album van Balthazar, kwam begin dit jaar al uit, de gelijknamige single werd eind vorig jaar gelanceerd. Het album van de Belgische band kon StuBru het meest bekoren dit jaar. 

"Tijdens een roadtrip in de zomer, of in putje winter: het vierde album van Balthazar was ideaal luistervoer voor elk seizoen van 2019", legt Michèle Cuvelier uit.

"Van sensuele beats tot warempel een saxofoonsolo: elk element van "Fever" gaf een vreugdevolle koorts."

Balthazar heeft trouwens tot nu al met elke plaat ("Applause", "Rats" en "Thin walls") de MIA voor beste album gewonnen en is ook nu genomineerd in die categorie. Op donderdag 6 februari weten we of de band dat kunstje nog eens over doet.  Balthazar kan trouwens ook nog in een resem andere categorieën in de prijzen vallen. 

Bekijk hieronder de videoclip van "Fever": 

StuBru schuift ook de Amerikaanse artieste Lizzo naar voren. "Eerlijk? Ik vind het album "Cuz I love you" van Lizzo niet over de ganse lijn mijn ding", geeft Michèle Cuvelier toe.  "Maar ik bewonder haar als fenomeen van 2019. Met flamboyante liveshows waar ze al dwarsfluitend twerkt (uitdagend dansen) en door body positivity (positief zijn over je eigen lichaam) op weergaloze wijze op de kaart te zetten. Volg haar op Instagram, je zal snappen wat ik bedoel." 

Om diezelfde redenen riep Time Magazine Lizzo trouwens uit tot "entertainer van het jaar".  "In 2019 was Lizzo een lichtstraal in het donker. Ze vertelde ons dat we van onszelf moeten houden wanneer de wereld niet altijd van ons houdt. We hadden haar nodig", aldus Time.

Bekijk de videoclip van "Juice" van Lizzo: 

SONS, uit De Nieuwe Lichting van 2018, kon het in 2019 helemaal waarmaken en haalt daarom de selectie van StuBru. "2019 was het boerenjaar van Sons", zegt Cuvelier. "Ze hadden een volle, geslaagde festivalzomer. Ze hebben hun live-reputatie verstevigd én ze hebben een straf debuutalbum uitgebracht. Zodanig straf dat het in de playlist is beland van de gerenommeerde Amerikaanse radiozender KEXP. Rechttoe rechtaan rock volgens het rockboekje." 

Bekijk hier de video van "Waiting on my own": 

Voor MNM-dj Laura Govaerts en fan van het eerste uur (hieronder ziet u haar op de foto met de popster) is Billie Eilish hét fenomeen van 2019.  

"Ze is nog maar net 18 jaar geworden en maakte dit jaar al een gigantische indruk. Niet enkel op leeftijdsgenoten maar op iedereen. Dat merkten we toen het nummer in de top 3 belandde van de "MNM50", de lijst die volledig door de luisteraar wordt gekozen."

"Na haar optreden op Pukkelpop kon je niet anders dan beseffen dat zij een andere popster is dan wat we tot nu toe gewoon waren. Zij kiest welke muziek ze maakt en hoe ze het brengt. En haar look met "baggy" (wijde) kleren, lange acrylnagels, kettingen en gifgroen haar maakt het helemaal af."

De zegetocht van Billie Eilish lijkt ook nog niet voorbij. Ze is op wereldtournee en houdt volgende zomer halt in het Sportpaleis in Antwerpen.  En opvallend: haar songs haalden ook de longlist van Radio 1 en StuBru. 

Bekijk de videoclip van "Bad guy": 

MNM wist eerst niet wat te te denken bij deze combinatie van artiesten, maar ging daarna, net zoals Radio 2, volledig overstag. 

"De combinatie van Marco Borsato, Armin van Buuren en Davina Michelle is er een waarvan niemand had gedacht dat het zo’n goeie match zou zijn", zegt Laura Govaerts. "Het aantal keren dat dit nummer de dansvloer heeft gevuld dit najaar is  ontelbaar. Nederlandstalige muziek voor jongeren is helemaal terug van weggeweest. Tijdens MNM Marathonradio werd dit nummer ook massaal aangevraagd door de studenten. De ideale blokpauze door het even loeihard te zetten en keihard mee te zingen."

Nationale trots Angèle, die ook in Frankrijk hoge toppen scheert, mag niet ontbreken in de top 3 van MNM. 

"Wat begon als een optreden in een bar in Brussel is voor Angèle uitgegroeid tot een uitverkochte tournee en fans tot in New York City", zegt Laura Govaerts.

"Het tofste aan haar vind ik dat ze haar stem niet enkel gebruikt om te zingen maar ook om maatschappelijke thema’s aan te kaarten."

"Zo speelt de video van "Balance ton quoi" zich af in een anti-seksisme-academie waar er wordt geleerd dat "neen" effectief "neen" betekent. Op die manier doorbreekt ook Angèle het stereotiepe beeld van een popprinses waarbij het enkel om de outfits en de leuke deuntjes gaat." 

Bekijk de veel bejubelde videoclip van "Balance ton quoi": 

Met “People’s faces” sluit de Britse dichteres, rapper, schrijfster en muzikante Kate Tempest haar meest recente plaat “The book of traps & lessons” af. In het nummer verwoordt ze de diepe liefde voor de gezichten van mensen. 

"Dit gaat over menselijke connectie", zegt Radio 1-presentatrice Ayco Duyster. "Over hoe je ondanks een rotdag of het gevoel dat alles naar de vaantjes is toch weer troost en liefde kan vinden in de blik van een ander. “People’s faces” brengt een hoopvolle boodschap, met zoveel empathie voor de ellende waar veel mensen dagdagelijks mee te maken hebben, dat je wel een hart van steen moet hebben om hier niet door geraakt te worden. Song van het jaar."

Bekijk de videoclip van "People's faces (Streatham version)": 

Bruce Springsteen werd op 23 september 70 jaar. Radio 1 eerde hem met een uitverkochte Radio 1 Sessie in De Roma in Antwerpen. 

"Springsteen verraste ons dan weer met een album vol rijk georkestreerde countrypop, geïnspireerd op de muziek van zijn jeugd", legt Ayco Duyster uit. "Op de plaat kruipt hij in de huid van een reeks personages die hun geluk gingen zoeken in het Westen, maar voor wie het avontuur een donkere draai nam. Op “The wayfarer” gaan alle registers open om het droeve verhaal te vertellen van een man die, teleurgesteld in de liefde, doelloos van stad naar stad trekt. "

Beluister "The wayfarer": 

“Steentje” was de eerste kennismaking met het nieuwe album “Casco” van de naar Brussel uitgeweken West-Vlaamse rapper Brihang. 

"Een plaat waarop de barsten niet verstopt worden en Brihang zingt over zijn twijfels, onzekerheden en kleine kantjes", aldus Ayco Duyster. "“Steentje” werd meteen omarmd door de luisteraars van Radio 1 en beloond met hoge noteringen in de Lage Landen Lijst en de Belpop 100. Benieuwd of het in 2020 ook al een plekje verdient in de Classics 1000."

Brihang is trouwens ook zes keer genomineerd voor de MIA's. 

In dit filmpje legt Brihang zelf uit waarover het nummer gaat. 

Bekijk de videoclip van "Steentje": 

Klara selecteerde voor zijn top 3 een plaat uit de genres klassiek, jazz en wereld. 

Klassiek: "Destination Rachmaninov - Arrival" - Daniil Trifonov  Uitvoerders: Daniil Trifonov (piano) Philadelphia Orchestra o.l.v. Yannick Nézet-Séguin.
Label: Deutsche Grammophon

"Met deze derde cd voltooit de jonge Russische pianist Daniil Trifonov (hij is nog maar altijd 28) zijn integrale opname van de werken voor piano en orkest van Sergej Rachmaninov. Trifonov brengt transparantie en een onweerstaanbare schwung in het bekende en geliefde derde pianoconcerto", legt Bart Tijskens van Klara uit.

"Onder leiding van de Canadese sterdirigent Yannick Nézet-Séguin zorgt een weelderig klinkend Philadelphia Orchestra – overigens het lievelingsorkest van Rachmaninov zelf! – voor de ideale begeleidingen. Pure luxe, deze stijlvolle uitgave."

Bekijk hier een video waarin Daniil Trifonov uitleg geeft over het album: 

Jazz: "Fly or die II: Bird dogs of paradise" - Jaimie Branch
Label: International Anthem

De beste jazzplaat van 2019 is volgens Klara "Fly or die II : Bird Dogs of Paradise".  "De Amerikaanse trompettiste Jaimie Branch beheerst de kunst van het bewust negeren van stijl en zoekt naar/vindt schoonheid in een ruwe, niet-evidente omgeving. Het is een constante in haar jonge solocarrière."

"Vrij en ongeschonden sloopt ze grenzen, zet ze nieuwe bakens uit en trekt ze alle registers open: van duistere heavy-metal, grunge, en avant-garde tot jazz in zijn puurste vorm. Branch beweegt zich voortdurend binnen en buiten de jazztradities. Met een totale onbevangenheid gaat ze de muziek te lijf en ontketent een vlammend eigentijds pleidooi voor jazz. Heerlijk!"

Bekijk hier een video met impressies van tijdens de tournee: 

Wereld: "The livelong day" - Lankum 
Label: Rough Trade/River Lea

Klara kiest "The livelong day" als beste plaat van 2019 in het genre wereldmuziek. "In de Ierse hoofdstad Dublin is een generatie jonge groepen op de voorgrond getreden die traditionele liederen gaan hergebruiken alsof ze moeten dienen bij een donkere soundtrack.  Ye Vagabonds en Lisa o’Neill zijn bekende namen, maar speerpunt van die generatie is het kwartet Lankum, dat gegroeid is uit de groep Lynched.  Straf vocaal werk en creatief samplen van oud materiaal leidt tot een heel nieuw geluid." 

Bekijk de videoclip van "The wild rover" uit het album "The livelong day": 

Meest gelezen