AFP or licensors

Franse openbaar vervoer staakt vijfde dag op rij, 600 km file in en rond Parijs

In Frankrijk wordt voor de vijfde dag op rij gestaakt bij het openbaar vervoer tegen de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. In en rond Parijs leverde dat vanochtend een gigantische verkeerschaos op met meer dan 600 kilometer file. Een aantal metrolijnen zou nog tot vrijdag plat liggen.

De staking bij het openbaar vervoer begon vorige week donderdag, toen er ook een algemene stakingsdag werd gehouden, en ging vrijdag en in het weekend door. Ook aan het begin van de nieuwe week ligt het openbaar vervoer grotendeels plat. In Parijs ligt zowat het hele metronetwerk stil. Bij de spoorwegen rijdt maar 1 op de 5 treinen. De staking kan overigens nog langer duren, want het personeel van twee metrolijnen heeft vandaag gestemd om nog tot vrijdag te blijven staken. Mogelijk volgen de andere metrolijnen en ligt het openbaar vervoer in Parijs dus nog tot eind deze week plat. 

De vijfde dag van de staking duwde vandaag de pendelaars de auto in, waardoor er vanochtend al meer dan 600 kilometer file stond in en rond Parijs. Veel meer dan op een normale maandag.

AFP or licensors

Het einde van de staking is overigens nog niet in zicht. Morgen is een nieuwe algemene stakingsdag gepland, waarop ook het personeel in andere sectoren het werk neerlegt. Er vindt dan ook opnieuw een betoging in Parijs plaats.

Intussen pleegt de regering van president Emmanuel Macron druk overleg over de aangekondigde pensioenhervorming. Woensdag zou de regering bekendmaken hoe het nieuwe pensioensysteem er nu precies zal uitzien. Maar nu al is duidelijk dat Macron toegevingen zal doen aan de stakers.

Zo zou er een soort overgangsperiode komen tussen het oude en nieuwe stelsel, vertelt correspondent Frank Renout. "Er hoeft niet meteen bezuinigd te worden. Mensen die vlak voor hun pensioen zitten, zullen mogelijk gespaard worden en nog niet in dat nieuwe regime vallen. En daarmee hoopt Macron de gemoederen een beetje te sussen in Frankrijk."

Bekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen