Videospeler inladen...

Informateur Paul Magnette brengt verslag uit op het paleis, welk initiatief neemt koning Filip?

Sinds 15.30 uur is informateur Paul Magnette (PS) in het Koninklijk Paleis in Brussel. Hij brengt er verslag uit over de stand van zaken bij de vorming van een federale regering. Of Magnette reële vooruitgang heeft geboekt, is nog niet duidelijk. Naar verluidt heeft hij ingezet op een paars-groene coalitie, hoewel daar bij Open VLD heel wat reserves over bestaan.

Vijf weken heeft Magnette gewerkt aan zijn informatieopdracht. Aanvankelijk gaf hij te kennen vooral vanuit de inhoud te willen vertrekken, maar gaandeweg leek het alsmaar duidelijker te worden dat hij ging voor paars-groen, eventueel aangevuld met CD&V.

Over de werkwijze van Magnette bestaat nogal wat ongenoegen. N-VA voelt zich aan de kant geschoven, CD&V voelt zich genegeerd en eist dat N-VA weer aan boord wordt gehesen en in de donkerblauwe gelederen van Open VLD staan ze bepaald niet te springen om in een "linkse" coalitie met PS, MR, SP.A, Ecolo en Groen te stappen.

Over hoe het nu verder moet, heerst veel onduidelijkheid. Het initiatief ligt nu bij koning Filip, die in principe drie keuzemogelijkheden heeft:

  • hij verlengt de opdracht van Paul Magnette,
  • hij stelt een andere informateur of formateur aan,
  • hij houdt zijn antwoord in beraad en consulteert de verschillende partijvoorzitters voor hij een nieuwe beslissing neemt.

Of de informateur straks een persconferentie geeft, is evenmin duidelijk.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze Wetstraatwatcher Bart Verhulst geeft een stand van zaken in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen