Videospeler inladen...

Nieuwe CD&V-voorzitter Joachim Coens wil dat de koning nu Bart De Wever (N-VA) uitstuurt

De nieuwe CD&V-voorzitter, Joachim Coens, zou het logisch vinden dat de grootste partij van Vlaanderen aan zet komt. Dat zegt hij terwijl de Wetstraat uitkijkt naar het bezoek van informateur Paul Magnette (PS) aan de koning, deze middag.  Voor Sophie Wilmès, premier en MR-onderhandelaar, is de tekst van Magnette nog te links en is het nog te vroeg om formele formatiegesprekken aan te knopen.

Paul Magnette brengt deze namiddag om 15.30 uur verslag uit bij de koning, en het is onduidelijk wat er daarna gaat gebeuren. Wordt Magnettes opdracht verlengd, of stuurt de koning iemand anders in het veld. Een Open VLD'er misschien - Gwendolyn Rutten - of een CD&V'er - Koen Geens. Of N-VA-voorzitter Bart De Wever zelf natuurlijk, die dan de kans krijgt om de opties voor een paars-gele regering af te tasten. 

Dat De Wever en N-VA aan zet komen, is op dit moment het favoriete scenario van kersvers CD&V-voorzitter Joachim Coens. "Na Magnette, de voorzitter van de grootste partij aan Franstalige kant, is het nu misschien goed dat de grootste partij van Vlaanderen aan beurt is." Dat zei hij in "De ochtend" op Radio 1. 

Volgens Coens is dat goed voor "de stabiliteit van het land". "We moeten toch kijken wat de positie van de grootste Vlaamse partij is. En wat de positie is van de Vlaamse regering tegenover een nieuwe federale regering."

De positie van CD&V in de hele discussie is cruciaal. Paars-groen zonder CD&V lijkt met amper één zetel op overschot niet levensvatbaar. Bijvoorbeeld MR-voorzitter George-Louis Bouchez kijkt daarvoor vooral naar CD&V als oplossing voor dat probleem, meer dan naar het Franstalige (en bereidwillige) CDH. CD&V is nodig om de Vlaamse poot in een federale regering sterker te maken.

CD&V stuurt zelf wel nog altijd aan op die paars-gele regering, met N-VA erbij dus. 

Sophie Wilmès: "Teksten van Magnette zijn nog te links"

In de opeenvolgende nota's van informateur Paul Magnette zit vooruitgang, maar "niet voldoende". Dat vindt Sophie Wilmès, premier en MR-onderhandelaar voor de vorming van een federale regering. De teksten van Magnette zijn "nog te links", zei ze vanmorgen op Bel-RTL.

Op de vraag of de MR in de huidige stand van zaken tot de nieuwe federale regering zou toetreden, is het antwoord volgens Wilmès "neen". Een regering die alleen uit de zes paars-groene partijen bestaat zou over 76 van de 150 Kamerzetels beschikken, wat voor de MR onvoldoende is. Dat zei ook partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez dit weekend al.

Het is voor Wilmès dan ook duidelijk dat het nog veel te vroeg is om formele formatiegesprekken aan te knopen. De tijd is daarvoor nog niet "rijp", vindt ze.

Bekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen