AP2008

Legendarische voorzitter van de Federal Reserve en "bedwinger van grootbanken" Paul Volcker is overleden

In de Verenigde Staten is de voormalige gouverneur van de centrale bank Paul Volcker overleden. Hij was 92. Volcker is echter vooral bekend als de man van de naar hem genoemde nieuwe scheiding tussen riskante zakenbanken en gewone spaarbanken. Dat moest een herhaling van de bankencrisis van 2008 voorkomen.

Het nieuws komt van The New York Times en is bevestigd door zijn dochter. Volcker was 92 en heeft er een erg lange en opmerkelijke carrière opzitten. Hij studeerde aan prestigieuze universiteiten zoals die van Princeton, Harvard en de London School of Economics. Daarna was Volcker nog staatssecretaris onder gewezen president Richard Nixon.

Paul Volcker was topman van de Federal Reserve -het systeem van centrale banken in de Verenigde Staten- van 1979 tot 1987. Hij werd nog benoemd door de Democratische president Jimmy Carter, maar werd nadien opnieuw voorgedragen door diens Republikeinse opvolger Ronald Reagan. 

Volcker was een erg flamboyante voorzitter die als het ware het voorbeeld werd voor zijn even illustere opvolger Alan Greenspan. Als gouverneur moest hij vooral de torenhoge inflatie in de VS in de jaren 70 en 80 aanpakken. Hij deed dat erg resoluut met forse verhogingen van de intrestvoeten. De aanpak werkte en de inflatie daalde van 15 naar 3 procent tussen 1980 en 1983, maar tegelijk duwde Volcker de VS-economie zo in een recessie met grote werkloosheid tot gevolg. In latere jaren gaf Volcker zijn critici gelijk en gaf hij toe dat zijn renteverhogingen te drastisch waren geweest.

Zakenbanken opnieuw aan de leiband

Bij het iets jongere publiek zal Volcker echter vooral bekend blijven als adviseur van Barack Obama toen die in 2009 president werd te midden van een zware bankencrisis. (Lees verder onder de foto).

Volcker hier samen met de latere president Barack Obama in 2008.
AP2008

Om een herhaling van die crisis te voorkomen, stelde Volcker de naar hem genoemde "Volcker Rule" voor, waarbij er een veilige scheiding moest komen tussen de gewone banken (waar burgers hun spaargeld parkeren) en de meer riskante activiteiten van de zakenbanken die aan de basis lagen van de financiële crisis van 2008.

Die Volcker Rule was een gedeeltelijke terugkeer naar de Glass-Steagall-wet die een antwoord was op de crisis op Wall Street in de jaren 30, maar die in de jaren 90 onder Bill Clinton afgevoerd was. De Volcker Rule is sinds 2010 ingevoerd in de financiële wetgeving.

Daarnaast was Volcker nog actief op tal van andere terreinen. Zo bemiddelde hij in 2002 een akkoord tussen families van slachtoffers van de Holocaust en Zwitserse banken over verdwenen banktegoeden. De banken keerden toen 1,25 miljard dollar compensaties uit aan de Joodse families. Volcker verdedigde altijd de onafhankelijkheid van de Federal Reserve tegenover de president. Zo gaf hij onlangs huidig Fed-topman Jerome Powell de raad om zich niets aan te trekken van de zware kritiek door president Donald Trump. 

Meest gelezen