Videospeler inladen...

Leidt een snelheidsbeperking op de Brusselse Ring werkelijk tot minder CO2-uitstoot?

De Vlaamse regering wil de maximumsnelheid op de Ring rond Brussel verlagen van 120 naar 100 kilometer per uur. De maatregel komt uit het nieuwe klimaatplan van de Vlaamse regering en is bedoeld om de uitstoot van CO2 te verminderen. Maar hoe doeltreffend is die maatregel?

De Vlaamse regering wil tegen 2030 de uitstoot van CO2 in Vlaanderen verminderen met 55 megaton. Onze verkeersexpert Hajo Beeckman heeft de berekening gemaakt. "De snelheidsbeperking op de ring rond Brussel zal de uitstoot van CO2 de volgende 10 jaar beperken met 0,13 megaton", zegt hij. "Daarmee draagt de maatregel maar 0,2 procent bij tot het beoogde doel. Dat is dus heel weinig."

Minder fijnstof en lawaai

Beeckman ziet wel een ander voordeel aan de maatregel: "De snelheidsbeperking zal leiden tot minder fijnstof en minder lawaai. Voor mensen die vlak bij de ring wonen of werken, is dat goed nieuws."

"Al zal de milieu-impact van de maatregel al bij al beperkt blijven. Dat komt omdat voertuigen overdag op de Ring nu al nauwelijks snelheden boven de 100 kilometer per uur halen. Het verkeer is er gewoon te druk."

Minder ongelukken

Het grootste voordeel van de maatregel is dat er minder ongelukken zullen gebeuren. Beeckman: "Uit een studie die de Vlaamse overheid in 2015 liet uitvoeren, blijkt dat het verkeer rustiger zal verlopen als de maximumsnelheid tot 100 kilometer per uur wordt teruggebracht."

"De snelheidsverschillen tussen de voertuigen op de verschillende rijstroken zullen minder groot zijn. Daardoor zullen er minder ongelukken gebeuren en ook minder ernstige."

"Je kan je alleen maar afvragen waarom de Vlaamse regering die maatregel om de snelheid te beperken niet eerder heeft ingevoerd", besluit Beeckman.  "Want de ring rond Brussel, de R0, is uiteindelijk de enige ringweg in West-Europa waar je vandaag nog 120 kilometer per uur mag rijden."  

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Hajo Beeckman in het Radio 1-programma "De wereld vandaag" door hieronder op het driehoekje te klikken.

Meest gelezen