Videospeler inladen...

Na commotie over auto's van sultan van Oman: maximaal twee voertuigen mogen parkeren op Leuvense Grote Markt

De Leuvense politie heeft maandag met een delegatie van de sultan van Oman, die wordt behandeld in het UZ Leuven, afspraken gemaakt over het aantal auto's dat geparkeerd mag worden op de Grote Markt. Hoewel op die plaats normaal gezien niet geparkeerd mag worden laat Leuven om veiligheidsredenen maximaal twee auto's toe aan de kant van de Eikstraat.

De sultan van Oman is in het land voor een medische behandeling in het Universitair Ziekenhuis in Leuven. Tijdens zijn bezoek aan de stad zal hij overnachten in het viersterrenhotel The Fourth op de Grote Markt. Het volledige hotel is in die periode afgehuurd voor het staatshoofd en zijn gevolg.

Afspraken

De afgelopen dagen was het al een af- en aanrijden rond het hotel. Er stonden ook de hele dag drie taxi's voor het hotel geparkeerd en dat leverde op sociale media heel wat opmerkingen op. De Grote Markt is in principe immers autovrij.

Het verblijf van de sultan en de gevolgen ervan overvielen ook burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) van Leuven: "De toestand overvalt ons een beetje. De sultan is natuurlijk een staatshoofd en of hij nu om officiële redenen of om persoonlijke redenen naar hier komt, hierover bestaan afspraken. Daarom zullen we ook samen gaan zitten met de federale overheidsdiensten van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken."

Dat overleg is er dus gekomen en er is beslist dat het aantal auto's op de Grote Markt tot twee moet worden beperkt. "Nadat we hierover maandag de nodige afspraken hebben gemaakt, heeft de delegatie reeds de meeste wagens weggehaald", aldus politiewoordvoerder Marc Vranckx.

Fierheid

Ondanks de commotie is de burgemeester blij met de komst van de sultan. "Er wordt door sommigen wel fel op de negatieve aspecten gefocust, maar we mogen toch zeggen dat de sultan uiteindelijk kon kiezen tussen alle ziekenhuizen van de wereld, hij had zelfs zijn eigen ziekenhuis kunnen laten bouwen, maar hij kiest voor het UZ van Leuven, dat zegt toch iets over ons ziekenhuis."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen