Videospeler inladen...

Informateur Magnette (PS) vraagt om van opdracht ontheven te worden, koning roept partijvoorzitters weer bij zich

Koning Filip heeft informateur Paul Magnette (PS)  in audiëntie ontvangen op het Paleis in Brussel. Magnette heeft een eindverslag uitgebracht en heeft verzocht van zijn opdracht ontheven te worden. De koning houdt zijn beslissing in beraad en gaat overleg plegen met de verschillende partijvoorzitters. Vanmiddag al komen de eersten langs: MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. De andere voorzitters komen vanaf morgen aan de beurt.

Vijf weken heeft Magnette gewerkt aan zijn informatieopdracht. Aanvankelijk gaf hij te kennen vooral vanuit de inhoud te willen vertrekken, maar gaandeweg leek het alsmaar duidelijker te worden dat hij ging voor paars-groen, eventueel aangevuld met CD&V.

Over de werkwijze van Magnette bestaat nogal wat ongenoegen. N-VA voelt zich aan de kant geschoven, CD&V voelt zich genegeerd en eist dat N-VA weer aan boord wordt gehesen en in de donkerblauwe gelederen van Open VLD staan ze bepaald niet te springen om in een "linkse" coalitie met PS, MR, SP.A, Ecolo en Groen te stappen.

Koning Filip koopt nu wat extra tijd door alle partijvoorzitters bij zich te roepen. Intussen houdt hij zijn antwoord op de vraag van Magnette in beraad. De PS-voorzitter zette alvast deze boodschap op Twitter:

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze Wetstraatwatcher Bart Verhulst geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen