ROBIN UTRECHT

Nederland wil recreatief gebruik van lachgas verbieden

Nederland wil het gebruik van lachgas als drug verbieden. De regering werkt aan een regeling, nadat de drugsbeoordelingscommissie een negatief advies gaf. Lachgas zou nog wel gebruikt mogen worden in slagroomspuiten of als verdovingsmiddel in ziekenhuizen.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid wil lachgas op de zogenaamde Lijst II van de opiumwet zetten. Op Lijst I staan harddrugs, zoals cocaïne, heroïne, LSD maar ook XTC. Die drugs worden beoordeeld als drugs met "onaanvaardbaar risico". Maar er is ook een Lijst II, met drugs die een lager risico inhouden, cannabis bijvoorbeeld. De Nederlandse drugsbeoordelingscommissie schatte onlangs in een advies de risico's van lachgas in als "matig tot groot".

Lachgas is vooral populair bij jongeren, die de patronen vaak inhaleren via ballonnen. Het gas geeft een korte roes. Bij overmatig gebruik kan het leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen. Maar het kan ook verlammings­verschijnselen en hartritmestoornissen veroorzaken, een daling van de bloeddruk, coma, en het kan zelfs fataal aflopen. Ook in ons land wordt er daarom nagedacht over een verbod.

Gebruik als drug geviseerd

Lachgas is lang gebruikt als verdovingsmiddel in ziekenhuizen. Maar tegenwoordig is dat nog amper het geval. In de voedingswereld is het nog wel courant, bijvoorbeeld in slagroomspuiten. Het is daarom ook makkelijk verkrijgbaar, in de supermarkt, in nachtwinkels, enzovoort.  

Nederland wil het gas nog wel toelaten voor medisch gebruik en in de voedingswereld, maar wil het recreatieve gebruik - het gebruik als drug dus - tegengaan. Hoe zo'n verbod precies vorm moet krijgen, is nog onduidelijk. 

Meest gelezen