AFP or licensors

Noord-Korea hervat scheldpartijen tegen VS-president Trump: "Grillige oude man zonder geduld"

Het persbureau van het stalinistische Noord-Korea is voor het eerst sinds lang nog eens persoonlijk uitgevallen naar de Amerikaanse president Donald Trump. Sinds de recente toenadering tussen de VS en Noord-Korea waren die wederzijdse scheldpartijen gestopt, maar die "dooi" lijkt nu voorbij wegens gebrek aan concrete resultaten.

Het verzuren van de relaties was al een tijdje aan de gang en begon na de mislukte top tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in de Vietnamese hoofdstad Hanoi begin dit jaar. Er kwam vanuit Pyongyang plots kritiek op de VS en op minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, maar president Trump zelf werd in de propaganda gespaard.

Dat lijkt niet langer het geval. Het persbureau KCNA -de spreekbuis van het regime- citeert een Kim Yong-chol, een topman van de communistische partij in Noord-Korea, die Trump omschrijft als "ongeduldig" en een "achteloze en grillige oude man". Dat is nog niet zo erg als de wederzijdse scheldpartijen tussen Trump en Kim voor de toenadering toen termen als "seniele zot" en "rocket man" rondvlogen. 

Gisteren had president Trump op Twitter gewaarschuwd dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un "veel, zoniet alles te verliezen had" als hij niet nucleair zou ontwapenen. Vorige week had Noord-Korea laten weten dat er geen sprake meer kon zijn van gesprekken over nucleaire ontwapening. Het einde van het Noord-Koreaanse kernarsenaal is cruciaal voor de Verenigde Staten en zijn bondgenoten Japan en Zuid-Korea. Als dat niet bespreekbaar is, is de vraag waarover er dan wel gepraat kan worden.

Terug naar af of de normale toestand?

De dialoog tussen Washington en Pyongyang lijkt dus op een mislukking af te stevenen. Veel analisten hadden overigens van in het begin hun twijfels over de plotse toenadering tussen Trump en Kim. Beiden leken daarbij vooral binnenlands mee te willen scoren. Op de eerste top in Singapore vorig jaar was de sfeer goed, maar de verklaring die beide leiders daar ondertekenden, was wel erg vaag.

AP2013

Op de top in Hanoi vielen er evenmin concrete resultaten te rapen en Trump vertrok toen overigens vroeger dan verwacht. Sindsdien leek de toenadering "on hold", maar de voorbije weken werd de sfeer opnieuw grimmiger. De derde ontmoeting was niet veel meer dan handjes schudden tussen Trump en Kim op de demarcatielijn tussen Noord- en Zuid-Korea eerder dit jaar. 

In het weekend kondigde Noord-Korea aan dat het een "succesvolle test" had uitgevoerd op de site van Sohae. Wat die test was, is niet duidelijk, maar Sohae was een testsite voor raketten en zou eerder onklaar zijn gemaakt als gebaar van goede wil. Dat blijkt dus niet gebeurd te zijn en het is dan ook de vraag of dat ook het geval is in andere "gesloten" nucleaire instellingen in Noord-Korea. 

Kern van het probleem is dat de VS de internationale sancties tegen Noord-Korea niet willen verzachten zolang er geen schot komt in die nucleaire ontwapening. Dat zint het Noord-Koreaanse regime dus niet.

Meest gelezen