Videospeler inladen...

Onderzoek van Amerikaanse FBI naar mogelijke Russische inmenging presidentsverkiezingen was gewettigd

Het onderzoek dat de Amerikaanse FBI heeft geopend naar de Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen in de VS was gewettigd. Dat blijkt uit een lang verwacht rapport dat is vrijgegeven door de inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Justitie Michael Horowitz.

Geciteerd door nieuwszender CNN schreef de Amerikaanse Justitiewaakhond dat er geen bewijzen zijn gevonden van politieke vooringenomenheid of ongepaste motieven die in 2016 hebben geleid tot het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de jongste presidentsverkiezingen. Het onderzoek focuste ook op mogelijke "collusie" tussen Moskou en het campagneteam van Donald Trump. Aanvankelijk spitste dat onderzoek zich toe op hooggeplaatste campagnemedewerkers zoals Carter Page en Paul Manafort.

De FBI startte het onderzoek op nadat de VS van een buitenlandse mogendheid informatie had gekregen. Met name dat campagneadviseur George Papadopoulos had "gesuggereerd" dat de campagne-Trump Rusland kon helpen met het vrijgeven van informatie die de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton kon beschadigen.

Het rapport van meer dan 400 bladzijden waarvoor meer dan een miljoen documenten zijn ingekeken, weerlegt ook de stelling van president Donald Trump dat de FBI onwettig zijn campagne heeft bespied, zo las CNN in het rapport. Het staatshoofd gewaagde ook meer dan eens van een "heksenjacht".

Wel zijn er in het onderzoek fouten gemaakt. Bijvoorbeeld inzake een door een rechtbank goedgekeurde telefoontap van Carter Page. Na het oorspronkelijke onderzoek nam speciaal aanklager Robert Mueller de supervisie over. Hij vond geen "collusie" tussen Trump en Rusland.

Na de vrijgave van het rapport zei minister van Justitie William Barr volgens CNN dat er wel onvoldoende basis was om het onderzoek te openen. Bovendien verspreidde een aanklager die door Barr was aangesteld om het onderzoek op zijn beurt te bekijken een verklaring waarin hij de bevindingen van Horowitz betwist.

President Trump zelf zegt dat het rapport aantoont dat er een politieke samenzwering tegen hem was. "Dit was een poging tot omverwerping en er waren een hoop mensen bij betrokken". De FBI heeft "bewijzen in elkaar gedraaid" en heeft "tegenover rechtbanken gelogen".

Onze correspondent in de VS Björn Soenens geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen