Archieffoto van Russische militairen in het noorden van Syrië.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Russische troepen trekken Raqqa binnen, de voormalige hoofdstad van terreurgroep IS in Syrië

Vandaag zijn Russische militairen de stad Raqqa in Syrië binnengetrokken. Die stad werd twee jaar geleden van IS bevrijd door Koerdische milities met Amerikaanse hulp. Rusland vult zo het militaire vacuüm op in Syrië na de plotse terugtrekking van Amerikaanse militairen in oktober.

Zvezda TV, het televisiekanaal van het Russische leger heeft beelden verspreid van Russische soldaten die in Raqqa de hand schudden van Syrische kinderen en er vrachtwagens vol humanitaire hulp uitladen. Volgens Moskou zijn er ook Russische artsen in actie geschoten in Raqqa.

Die stad was jarenlang de "hoofdstad" van de terreurgroep IS in Syrië, maar werd twee jaar geleden bevrijd door Syrische Koerden met de hulp van Amerikaanse troepen. Dat gebeurde na een maandenlang beleg en de stad werd daarbij grotendeels vernield.

Onlangs trok VS-president Donald Trump echter zijn militairen onverwacht terug en vielen Turkse troepen de Syrische Koerden over de grens aan. Daarop hebben de Koerden het op een akkoordje gegooid met het regime van de Syrische leider Bashar al-Assad en diens Russische bondgenoten. Rusland vult zo het militaire machtsvacuüm op na de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië. 

Ex-vicepresident Cheney: "Voordeel voor Rusland en Iran"

Net vandaag heeft de voormalige Amerikaanse vicepremier Dick Cheney verholen kritiek geleverd op die beslissing van president Trump om zijn troepen versneld uit Syrië terug te trekken. "Die Amerikaanse terugtrekking speelt enkel Rusland en Iran in de kaart", aldus Cheney. "Rusland staat altijd klaar om een machtsvacuüm op te vullen. Een Amerikaanse terugtrekking betekent het opgeven van macht en invloed ten voordele van anderen", waarschuwde hij verder.

Cheney tijdens zijn toespraak in de Arabische Golfstaat Dubai.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Dick Cheney was minister van Defensie onder de Republikeinse president George Bush Sr. tijdens de Golfoorlog tegen Irak in 1991 en vicepresident onder diens zoon George W. Bush tijdens de inval in Irak in 2003. Hij is dus voorstander van een actief beleid van de VS in het Midden-Oosten en dus niet van president Trump. 

Wel steunt Cheney de beslissing van Trump om de VS terug te trekken uit het nucleaire akkoord met Iran. "De mullahs in Teheran willen absoluut kernwapens in handen krijgen", aldus de voormalige vicepresident.

Meest gelezen