James Arthur Photography

Sociaal plan bij Proximus dan toch goedgekeurd: christelijke vakbond gaat alsnog voor "ja"

De christelijke vakbond heeft het sociale luik van het transformatieplan bij telecombedrijf Proximus dan toch goedgekeurd. Omdat vorige week de liberale vakbond ook al akkoord gegaan is, is er nu een tweederdemeerderheid. Volgens dat plan zullen er meer dan 1.300 banen verdwijnen. 

In januari kondigde Proximus aan dat het de organisatie wilde herstructureren, om beter te kunnen inspelen op de digitalisering in de sector en de "uitdagende marktomstandigheden". Daardoor zouden er in drie jaar tijd zo'n 1.900 jobs verdwijnen bij het telecombedrijf. Wel wilde het bedrijf 1.250 nieuwe profielen aanwerven

Hoewel de directie het banenverlies intussen bijstelde naar zo'n 1.300, verliep de goedkeuring van het sociaal plan de voorbije weken stroef. Eind november vond het paritair comité bij Proximus geen tweederdemeerderheid over het plan. De liberale vakbond was wel akkoord, maar de christelijke en socialistische niet. De raad van bestuur van Proximus liet niettemin weten dat die het transformatieplan toch zou uitvoeren.

Vandaag stond nieuw overleg gepland bij de christelijke bond ACV-Transcom. "We hebben onze leden bevraagd en we hebben een "ja" gekregen om de sociale begeleiding van het transformatieplan alsnog goed te keuren", bevestigt Luc Inghels van ACV Transcom.

Nieuwe gesprekken over arbeidsreglement

"Wij waren bezorgd dat we anders geen garantie hadden dat de elementen we tijdens de onderhandelingen hadden bereikt ook zouden worden toegepast." Hij wijst onder meer op afspraken over vertrekpremies en hospitalisatiedekking voor vrijwillige vertrekkers, rond outplacement en omscholing die betaald zouden worden door Proximus en rond eindeloopbaanplanning.

Het sociaal plan omvat wel niet het nieuwe arbeidsreglement vanaf 2020. Daarover is in een afzonderlijk overleg de unanieme goedkeuring nodig van de drie vakbonden. "Dat geeft ons de garantie dat we opnieuw aan tafel kunnen zitten om over die nieuwe arbeidsvoorwaarden te kunnen onderhandelen."

Meest gelezen