Videospeler inladen...

Vlaamse regering heeft akkoord over klimaatplan: maximumsnelheid op Brusselse Ring daalt naar 100 km per uur

De Vlaamse regering wil de maximumsnelheid op de Brusselse Ring beperken tot honderd kilometer per uur. Dat is een onderdeel van het Vlaamse klimaatplan.

Minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) kan naar de klimaatconferentie in Madrid vertrekken. Met vertraging: het Vlaamse klimaatplan had er vrijdag al moeten liggen, het komt er uiteindelijk drie dagen later.

Een van de opvallendste maatregelen is dat de snelheid op de Brusselse Ring van 120 naar 100 km/u verlaagd wordt. Dat is dezelfde maximumsnelheid die al langer geldt op de Antwerpse ring.

"Er komt geen algemene verlaging van de snelheid", zei minister-president Jan Jambon (N-VA) daarover. Dat noemt hij "te drastisch". Enkel op de Brusselse Ring. Enige probleem: die is niet helemaal de bevoegdheid van Vlaanderen, maar ook van het Brusselse en Waalse gewest.  "Dat moeten we nog afstemmen", was te horen in de omgeving van Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD).

Doelstelling niet gehaald

Het is opvallend in dit klimaatplan dat de doelstelling niet gehaald wordt. Europa wil de CO2-uitstoot met 35 procent verminderen, Vlaanderen zal slechts 32,8 procent realiseren tegen 2030. Ter vergelijking: zowel Brussel als Wallonië mikken op 40 procent. Wallonië zelfs op 55 procent tegen 2030.

Jan Jambon zegt dat het tekort opgevangen kan worden door technologische innovatie. "Nu bestaan er nog geen elektrische, zelfrijdende wagens", zei hij bij de presentatie van het Klimaatplan. "Iets in mij zegt dat dat over enkele jaren wel het geval zal zijn."

Ook ziet hij het zogeheten flexibiliteitsmechanisme als een vorm van buffer. Dat mechanisme staat toe dat Vlaanderen en België emissierechten kopen in andere Europese lidstaten om zo toch aan de norm te voldoen. 

Samen met de federale overheid moeten de drie regio's uiteindelijk een akkoord vinden over een Belgisch klimaatplan, dat tegen eindejaar bij de Europese Commissie afgeleverd moet worden. Een eerdere versie daarvan werd kort voor de zomer verworpen.

10.000 hectare bos

Het hele plan bevat zo'n 350 maatregelen. Eén daarvan is dat er tegen 2030 10.000 hectare bos bij komt, een belofte die al vele jaren meegaat maar waar de Vlaamse regering werk van wil maken, zei energie- en omgevingsminister Zuhal Demir.

Tegelijkertijd komt er ook nog een goedkopere lening voor wie een huis koopt of erft, en dat energiezuinig renoveert. Er komt een asbestpremie of meer middelen voor een shift naar het openbaar vervoer.

Demir noemt het plan "ambitieus, haalbaar en betaalbaar." De filosofie ervan is dat mensen zo min mogelijk verplicht worden. "We moeten de gezinnen aansporen om mee te doen", zei haar collega op begroting Mathias Diependaele. "Heel veel gezinnen willen dat , maar ze weten niet hoe."

Bekijk hieronder de reportage van “Terzake”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen