Videospeler inladen...

Politieke analisten VRT NWS over formatie: "Koning wil boel nu kalmeren na aanvallen van voorbije dagen"

Koning Filip roept de partijvoorzitters weer bij zich nu informateur Paul Magnette (PS) heeft gevraagd om van zijn opdracht als informateur te worden ontheven. Zit de federale formatie weer helemaal in het slop? Of mogen we op een of andere manier nog altijd op een doorbraak hopen. Volgens Wetstraatjournalist Johny Vansevenant is het de koning er in de eerste plaats om te doen enige rust te brengen.  

Volgens Vansevenant is het geen toeval dat de koning vanmiddag al de twee liberale partijvoorzitters bij zich roept. "Het is eigenlijk bij hen dat het kalf gebonden ligt: zij zijn de meest rechtse formaties in een links geheel van paars-groen." Bij de liberalen was er ook al weerstand tegen paars-groen: MR-voorzitter Bouchez zei al dat N-VA-voorzitter Bart De Wever aan zet moest komen en bij Open VLD is niet iedereen laaiend enthousiast over paars-groen.

"Eigenlijk is het ook interessant, want er zijn drie nieuwe partijvoorzitters bij (CD&V, SP.A en MR). Dat is ook een kennismaking voor de koning." Allicht zal de koning morgenavond of overmorgen de knoop doorhakken over hoe het verder moet. "Dat zal afhangen van wat hij te horen krijgt", denkt Vansevenant. 

"De koning wil de boel kalmeren. Er is een rustpunt nodig na de aanvallen die er zijn geweest." Denk maar aan de scherpe uitlatingen van N-VA-voorzitter Bart De Wever van vanmorgen, waarin die het had over een rood-groene smaak die met Vlaamse tandpasta moest worden weggewassen. "Na die scherpe woorden is het onmogelijk om Bart De Wever meteen informateur te laten worden en in peis en vree met andere partijen te laten praten."

Voor de rest liggen alle pistes nog open. Ofwel wordt paars-groen definitief afgebrand - denk maar aan het scepticisme bij Open VLD en CD&V dat zich genegeerd voelt, ofwel proberen figuren als Patrick Dewael (Open VLD) of Koen Geens (CD&V) te zoeken naar een doorbraak, ofwel komt Bart De Wever (N-VA) toch aan zet. 

Na die scherpe woorden is onmogelijk om Bart De Wever meteen informateur te laten worden en in peis en vree met andere partijen te laten praten

Johny Vansevenant

"We hoorden Egbert Lachaert (Open VLD) zeggen dat paars-groen te vroeg komt. CD&V blijft dan weer zeggen dat Bart De Wever aan zet moet komen, maar  dat heeft Gwendolyn Rutten (Open VLD) niet graag omdat de formatie dan de voorzittersverkiezingen bij haar partij doorkruist."

Het wordt nog ingewikkelder. "We weten dat N-VA confederalisme wil als ze met de PS in een regering stapt, maar dat wil de MR niet. Een rechts sociaal-economisch beleid - die andere N-VA-trofee - is dan weer niet aan de PS besteed. Vergeet ook niet dat er bij de N-VA een tweederdemeerderheid nodig is voor een regering met de PS. Zonder confederalisme wordt dat moeilijk."  

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Waarom houdt de koning het ontslag van informateur Magnette in beraad? Volgens onze Wetstraatwatcher Bart Verhulst wil de koning "de boel wat kalmeren na de toch wel zware woorden die gevallen zijn". Bekijk hier de volledige bijdrage van Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Hoe geraakt de Wetstraat uit deze crisis? Stevenen we af op nieuwe verkiezingen? Onze politiek journalist Pieterjan De Smedt denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen. “Men is ergens toch gedwongen om een uitweg te vinden voor deze crisis omdat de meeste partijen verschrikkelijk veel schrik hebben van de kiezer en dat valt echt niet te onderschatten.” Bekijk hieronder het volledige gesprek met Pieterjan De Smedt in "Terzake":

Videospeler inladen...

"Op dit moment is CD&V de "kingmaker", zij beslissen", stelt onze Wetstraatwatcher Ivan De Vadder.  En over de nieuwe aanval van N-VA-voorzitter Bart De Wever op Open VLD, zegt hij het volgende: "Met deze boodschap heeft De Wever Open VLD in de armen van paars-groen geduwd." Veel om over te praten. Bekijk hier het volledige gesprek met Ivan De Vadder en met Isolde Van den Eynde (Het Laatste Nieuws) in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen