Chileens militair vrachtvliegtuig met 38 inzittenden vermist

Een Chileens militair vrachtvliegtuig met 38 mensen aan boord is verdwenen van de radar. Het toestel was op weg van het zuiden van Chili naar een basis op Antarctica. De Chileense luchtmacht is een reddingsoperatie gestart.

Een Hercules C130 steeg gisteravond iets voor 21 uur onze tijd op in Punta Arenas, een stad in het zuiden van Chileens Patagonië, voor een vlucht naar een Chileense basis op Antarctica.

Een dik uur na het opstijgen verloren de luchtverkeersleiders alle contact. Het toestel was toen ongeveer halfweg. De luchtmacht sprak aanvankelijk over een mogelijke noodlanding maar gaat er intussen vanuit dat het toestel is neergestort in de Zuidelijke Oceaan. Mogelijk kwam het zonder brandstof te zitten.

De Drake zeestraat waar het vliegtuig van de radar verdween, is ook berucht voor zeer strenge weersomstandigheden, met vriestemperaturen en zware stormen. Maar volgens de Chileense luchtmacht was het weer goed toen het vliegtuig opsteeg. Anders zou het niet vertrokken zijn, voegde de luchtmacht eraan toe. Volgens de luchtmacht was het toestel voor deze vlucht ook in uitstekende staat.

Aan boord van de C130 waren 38 mensen, 17 bemanningsleden en 21 passagiers, onder wie 3 burgers. De luchtmacht is een reddingsoperatie gestart. De Chileense president Sebastián Piñera zegt "verbijsterd" te zijn door de verdwijning van het vliegtuig. Volgens de president worden alle binnenlandse en buitenlandse lucht- en zeemachtmiddelen ingezet om het vliegtuig en de vermisten op te sporen.

Het toestel was vanuit de hoofdstad Santiago naar Punta Arenas gevlogen om vandaaruit een routinevlucht te maken naar Antarctica. Het toestel moest de basis en andere Chileense installaties in de buurt van logistieke steun voorzien. Chili controleert zowat 1,2 miljoen vierkante kilometer grondgebied op Antarctica en heeft er 9 basissen. Geen enkel land heeft er meer.

Meest gelezen