Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Democraten willen Trump aanklagen voor machtsmisbruik en hinderen van het Congres

In de VS heeft de Juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden de akte van beschuldiging in de impeachmentprocedure tegen president Donald Trump voorgesteld. De twee aanklachten tegen de president zijn: machtsmisbruik en het hinderen van het goede verloop van de procedures in het Congres, het Amerikaanse parlement. 

De voorzitter van de Juridische commissie, Jerrold Nadler, stelde de twee "articles of impeachment" voor na een korte inleiding door de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. Concreet beschuldigen de Democraten president Trump van machtsmisbruik en het hinderen van het Congres.

"Het is een misdrijf dat kan leiden tot impeachment, om voor persoonlijk gewin de nationale belangen te negeren of te schaden", zei Nadler, "en dat is exact wat Trump heeft gedaan door Oekraïne onder druk te zetten." 

De Democraten verwijzen hiermee naar de kern van het impeachmentonderzoek, het machtsmisbruik. President Trump zou in het telefoongesprek zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski hebben gevraagd om een onderzoek te voeren naar zijn politieke rivaal Joe Biden en zijn zoon Hunter.

Ook wou Trump een onderzoek naar inmening van Oekraïne in de presidentsverkiezingen van 2016, een complottheorie die al lang geleden weerlegd is. De Amerikaanse president zou druk op de ketel hebben gezet door bijna 400 miljoen dollar aan militaire steun voor Oekraïne achter te houden, en ook een persoonlijke ontmoeting met Zelenski van de onderzoeken hebben laten afhangen.

Obstructie

Verder heeft de president zich schuldig gemaakt aan het hinderen van het Congres. "Hij ontkent, verklaart dat hij geen verantwoordingsplicht heeft, dat hij boven het Amerikaanse volk staat, boven de macht van impeachment, en boven de wet", zei Nadler. "Niemand, ook niet de Amerikaanse president, staat boven de wet."

Niemand, ook niet de Amerikaanse president, staat boven de wet

Jerrold Nadler

Ook Adam Schiff, de voorzitter van de Inlichtingencommissie die het impeachmentonderzoek mee voert, deed zijn zeg over de aanklacht van Trump. "Als we niets doen, dan zijn we medeplichtig aan het machtsmisbruik van Trump", aldus Schiff. "Als we dit toelaten, dan kan doordat Trump weigert om mee te werken met het Congres, elke toekomstige president corrupt zijn zonder hier verantwoording voor te moeten afleggen", concludeerde hij.

Bekijk hier Jerrold Nadler en Adam Schiff over de beschuldiging tegen president Trump (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Help! Ik begrijp niets meer van de impeachmentprocedure

De akte van beschuldiging (articles of impeachment) zijn opgesteld door de Juridische commissie op basis van het rapport van de Inlichtingencommissie. Over dat rapport zijn de afgelopen dagen zittingen geweest in de Juridische commissie. Nu heeft die dus twee artikels geformuleerd waarmee ze de president officieel willen "impeachen", een tussenstap die nodig is om de president daarna effectief uit zijn ambt te ontzetten.

Eerst zal de juridische commissie nu debatteren over de voorgestelde "articles of impeachment". Er kunnen nog wijzigingen aan gebeuren of nieuwe artikels bijkomen, die dan wel eerst moeten worden goedgekeurd door de commissie. Daarna zal het voltallige Huis met een stemming beslissen of Trump "impeached" wordt. Vermoedelijk zal dit gebeuren, omdat er in het Huis een Democratische meerderheid is.

Daarna volgt er nog een proces in de Senaat, waar de Republikeinen overheersen. Daar kan worden beslist dat de president zal worden afgezet, maar dat is weinig waarschijnlijk.

In de Amerikaanse geschiedenis is nog maar twee keer een president "impeached": Andrew Johnson in 1868, en Bill Clinton in 1998-1999. Tot een afzetting kwam het echter nog nooit.

Bekijk hier meer uitleg van onze correspondent in de VS Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Beluister hieronder het gesprek over de impeachmentprocedure met Amerikacorrespondent Björn Soenens in "De Wereld Vandaag".

Meest gelezen