Formatievraag van de dag: moet Bart De Wever al dan niet aan zet komen?

De koning heeft vanmorgen opnieuw partijvoorzitters ontvangen  om ze te raadplegen over de vorming van een nieuwe federale regering. Het ging om CD&V voorzitter Joachim Coens, N-VA-voorzitter Bart De Wever en Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Vanmiddag zette de koning zijn consultatieronde voort met de andere partijen die in aanmerking komen om mee een nieuwe regering te vormen. Vanmorgen bleek alvast dat er geen eensgezindheid is over wie nu aan zet moet komen.

CD&V-voorzitter Coens blijft erbij dat Bart De Wever nu aan zet moet komen. De N-VA-voorzitter heeft daar ook al openlijk naar gesolliciteerd. Maar is De Wever nog aanvaardbaar na zijn bijzonder zware uithaal naar de partijtop van Open VLD en naar informateur Paul Magnette (PS)? "Het zou een grote fout zijn om nu Bart De Wever het veld in te sturen", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci.  Dat N-VA de grootste partij van Vlaanderen is, maakt volgens haar niet meer uit. Eerder is Geert Bourgeois (N-VA) samen met Rudy Demotte (PS) al aan zet geweest, en die preformatiepoging heeft niets opgeleverd.  

Hoe dan ook is het een moeilijke evenwichtsoefening voor de koning, net omdat de verschillende partijvoorzitters niet op één lijn zitten over de te volgen koers in de formatie. Daardoor zou een beslissing van de koning achteraf kunnen worden geïnterpreteerd als een kant kiezen. Dat verwijt kreeg koning Albert ook in 2011 nadat hij Elio Di Rupo (PS) als formateur had aangesteld.

Als paars-groen nog niet formatierijp is of zelfs afgebrand blijkt, zal de koning mogelijk Bart De Wever het veld in sturen. Mogelijk krijgt hij dan 5 weken, even veel als Paul Magnette (PS). De Wever staat zo goed als zeker voor paars-geel, maar of die optie realistisch is, is helemaal niet zeker. Daarnaast vrezen de Vlaamse liberalen dat De Wever de verdeeldheid bij Open VLD zal uitbuiten. 

Mocht paars-groen toch levensvatbaar blijken, kan er een soort doorstart komen onder leiding van een figuur als Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD).

Vanmiddag ontving koning Filip nog de partijvoorzitters van Ecolo, CDH, DéFI en SP.A. De Vlaamse socialisten hadden alvast een duidelijke boodschap. "Wij willen géén communautaire carrousel waarbij we weer maandenlang rondjes gaan draaien zonder te weten wat we daarmee gaan bereiken", liet SP.A-voorzitter Conner Rousseau horen. 

Nu is het wachten op wat de koning gaat beslissen. Dat kan vanavond nog of morgen.

Herbekijk hieronder de analyse van politiek verslaggever Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen