Koning stelt Coens (CD&V) en Bouchez (MR) aan als informateurs: "Meeste partijen wilden De Wever (N-VA) niet aan zet" 

Koning Filip heeft Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) aangesteld als informateurs. Op 20 december moeten de twee kersverse partijvoorzitters verslag uitbrengen bij de koning. Het is de bedoeling dat het duo alle pistes verder onderzoekt om een nieuwe federale regering te vormen. Een inventieve zet van de koning, want de meeste partijen wilden niet dat N-VA-voorzitter Bart De Wever aan zet zou komen. 

Nadat hij de afgelopen twee dagen de verschillende partijvoorzitters heeft ontvangen op het paleis voor een consultatieronde, heeft koning Filip vanavond CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-voorzitter Georges Louis Bouchez kort in audiëntie ontvangen op het paleis in Brussel.  

Net voor 19 uur zag de cameraploeg van VRT NWS de kersverse partijvoorzitters te voet aankomen bij het paleis. Na het korte bezoek heeft Joachim Coens bevestigd dat de koning hem samen met Georges-Louis Bouchez heeft aangesteld tot informateur, op deze 197e dag na de verkiezingen.

Tot 20 december

Op 20 december moeten Coens en Bouchez verslag uitbrengen bij de koning. “We zullen zien of het een tussenrapport wordt of een finaal rapport”, zei Coens achteraf in een korte reactie aan de media. 

Bekijk hier de korte reactie van co-informateur Joachim Coens en lees eronder verder: 

Videospeler inladen...

“We zijn alle twee nieuwe voorzitters, het is misschien een verfrissende gedachte”, voegde hij eraan toe. Hij zei ook dat ze met de tien partijen gaan praten waarmee eerder gesproken werd.  Dus de paars-groene (met de socialisten, liberalen en de groenen) en paars-gele (socialisten, liberalen en N-VA) pistes liggen nog open. 

Nadat de vorige informateur, PS-voorzitter Paul Magnette, zijn ontslag had aangeboden, had de koning dat tot vandaag in beraad gehouden. 

Coens en Bouchez komen aan zet omdat andere partijen bezwaren zouden hebben gehad om N-VA-voorzitter Bart De Wever aan zet te laten komen.  Zeker de socialisten en de groenen,  omdat die hun hoop op paars-groen vestigen, zegt Wetstraatjournalist Bart Verhulst in het duidingsprogramma "Terzake".

Volgens Verhulst vreesde Open VLD dan weer dat De Wever de verdeeldheid binnen de liberale partij verder zou uitbuiten en het gezag van voorzitter Gwendolyn Rutten verder zou ondermijnen.

De Wever wil meewerken

In een reactie zegt De Wever dat hij meermaals zijn bereidheid getoond heeft om een opdracht op zich te nemen. "Met de aanstelling van Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez is echter hopelijk de paarsgroene piste van de baan", laat hij weten. De Vlaams-nationalisten laten weten dat ze beschikbaar zijn voor de informateurs om "constructief en met open vizier" mee te werken.

Coens en Bouchez hadden eerder al laten weten dat ze vinden dat paars-geel, een meerderheid met de N-VA dus, grondig onderzocht moet worden.  Paul Magnette stuurde eerder aan op een paars-groene en dus linksere meerderheid. 

Inventief

Dat Magnette nu opgevolgd wordt door een duo, noemt Wetstraatjournalist Bart Verhulst een inventieve zet van de koning.  Want de hele dag circuleerden drie namen van mogelijke nieuwe informateurs: die van Bart De Wever, die van onderhandelaar Koen Geens van CD&V en die van Patrick Dewael van Open VLD.

Verhulst: “De koning bevond zich in een politiek mijnenveld, want er was geen eensgezindheid onder de partijvoorzitters over hoe het nu verder moest."  De koning moest bij zijn volgende zet op het formatieschaakbord uitkijken dat hij niet duidelijk kant koos. "Daarom heeft hij gekozen voor twee informateurs die zich in de meest neutrale positie bevinden." 

"Eerst is de naam van Koen Geens rondgegaan," weet Bart Verhulst, "maar uiteindelijk is het voorzitter Joachim Coens geworden." Omdat CD&V er geen zin in had om alleen aan zet te komen, is MR-voorzitter George-Louis Bouchez erbij gevraagd. Beide heren hebben meteen "ja" gezegd op de vraag van de koning, of ze informateurs willen worden.

Onze Wetstraatwatcher Bart Verhulst geeft meer uitleg in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen