Koppel met eigendommen in Turkije woonde onterecht in sociale woning in Antwerpen en is nu veroordeeld

Een Turks koppel met eigendommen in Turkije woonde vier jaar lang onterecht in een sociale woning in Antwerpen. Toen de sociale huisvestingsmaatschappij daarop uitkwam, zegde die het huurcontract op. Er kwam een rechtszaak van en de vrederechter gaf de sociale huisvestingsmaatschappij over de hele lijn gelijk.

Vier jaar lang woonde een Turks koppel in een sociale woning in Antwerpen, terwijl ze verschillende appartementen en bouwgronden bezat in Turkije. Nochtans heb je geen recht op een sociale woning als je al een woning bezit. 

Onderzoek door externe firma

Toen de sociale huisvestingsmaatschappij in Antwerpen, Woonhaven, daarop uitkwam, zegde ze de huurovereenkomst op, maar daar ging het koppel niet mee akkoord. Er kwam een rechtszaak van en de vrederechter heeft de sociale huisvestingsmaatschappij nu over de hele lijn gelijk gegeven.

Het Turkse koppel moet de achterstallige huurgelden betalen, het verschil tussen de marktprijs en de sociale huurprijs, en de gerechts- en onderzoekskosten. In totaal is dat zo'n 10.000 euro.

Nog 10-tal dossiers voor vrederechter

Dit is het eerste dossier dat uitgesproken is door de rechter. Er lopen nog een 10-tal dossiers waarbij de huurders de beslissing van Woonhaven niet aanvaarden. 

"Dit benadrukt het belang dat sociale huisvestingsmaatschappijen controles moeten kunnen doen, niet alleen op eigendommen in België maar ook in het buitenland", zegt Fons Duchateau, voorzitter van Woonhaven en Schepen van Wonen in Antwerpen. "Het is belangrijk dat enkel de mensen die recht hebben op een sociale woning er één krijgen. Daarom moeten we sociale woonfraude aanpakken".

Meest gelezen