Hoe is het om jong en dakloos te zijn? YouTube-reeks "Labels" praat met Matthias (21) en Liam (20)

In de nieuwe onlinedocureeks Labels gaat VRT NWS-reporter Yassine Atari (23) op zoek naar jongeren die een "label"opgekleefd krijgen. Yassine praat met hen over de vooroordelen, clichés en etiketten. In de vijfde aflevering trekt hij enkele dagen op met enkele jonge, dakloze mensen.

Precieze cijfers over het aantal daklozen zijn er niet. Daklozen leven ook niet alleen in grote steden zoals Antwerpen of Brussel. Ook in kleinere steden en dorpen duiken meer en meer daklozen op en zijn ze minder zichtbaar. Daar zijn ook veel jongeren bij. Yassine Atari vindt ze en trekt een aantal dagen met hen op.

Matthias (21)

Matthias uit Brugge is net 18 als zijn vader hem vorig jaar uit huis zet. Matthias huurt een studiootje dat hij betaalt door als hulpkok te werken in een McDonald's-restaurant. In zijn vrije tijd blowt hij vooral. En niet weinig. Elke week jaagt hij er 25 gram weed door, goed voor een slordige 250 euro. Het duurt niet lang vooraleer hij de huur niet meer kan betalen en hij voor een tweede keer uit huis wordt gezet. Deze keer door een deurwaarder. Matthias vult zijn rugzak met kleren, een gsm-lader en een toilettas en is plots dakloos.

De dagen van Matthias zijn monotoon. Hij slaapt zoveel als mogelijk in een nachtopvang. Daar kan hij maar vier dagen in de week terecht. Wanneer hij niet in de nachtopvang terechtkan, slaapt Matthias in het toilet van een ondergrondse parking. Ineengedoken op zijn skateboard om de koude vloer niet te moeten voelen probeert hij een paar uur te slapen.

Elke morgen is hij de eerste klant van de stadsbibliotheek van Brugge. Hij mag er twee uur per dag internetten. Voor de rest telt hij de uren in een van de knusse leeszeteltjes. Het personeel laat hem met rust. Hij mag alleen niet in slaap vallen. Dan bellen ze de politie en riskeert hij op een zwarte lijst terecht te komen.

Matthias (links) en Yassine (rechts)

Liam (20)

In Hasselt, een van de de rijkste gemeenten van Limburg, trekt Yassine een dag op met de 20-jarige Liam. Twee maanden geleden is hij door zijn vader buitengezet na aanhoudende ruzie. Sindsdien leeft hij op straat. Hij combineert zijn dakloos bestaan met school. Liam studeert een zevende specialisatiejaar elektriciteit.

Liam is op het eerste gezicht een van de hangjongeren aan het station van Hasselt. Wanneer zijn vrienden naar huis gaan om te eten, moet hij eten zoeken. Meestal krijgt hij ergens iets bij een bakker of snackbar wat niet verkocht raakt. Daarna trekt hij naar een oud verzekeringskantoor dat hij kraakt. De lange, koude nachten brengt hij meestal door met YouTuben op zijn goedkope smartphone.

Yassine gaat met Liam langs bij de vzw Homie, waar Liam een van de jongeren is die geholpen worden om een woning te vinden. Drijvende kracht is Musti Önlin (28). Musti belandde op zijn 15e zelf op straat. Vorig jaar richtte hij de vzw Homie op, die zich richt op jongeren tussen 18 en 25 die dak- of thuisloos zijn. Musti wil hen zo snel mogelijk van straat. Ook voor Liam wil hij snel een oplossing.

Muziek uit "Labels" herbeluisteren?

Wie alle muziek uit de 5 afleveringen van "Labels" graag opnieuw wil beluisteren, kan dat via de Spotify-playlist hieronder, of via deze link.

Meest gelezen