Videospeler inladen...

Marie Fredriksson, de zangeres van de Zweedse popgroep Roxette, is overleden

De Zweedse zangeres Marie Fredriksson is overleden. Ze was vooral bekend van de popgroep Roxette. Ze is 61 jaar geworden. Fredriksson sukkelde al lang met haar gezondheid. In 2002 kreeg ze te horen dat ze een hersentumor had. Na een zware behandeling en revalidatie kwam ze terug als zangeres. Ze trad ook weer op met Roxette, maar de laatste jaren ging het opnieuw slechter met haar. Volgens haar manager is ze gisterenochtend overleden "aan de gevolgen van haar vorige ziekte". 

Marie Fredriksson vormt in 1986 samen met Per Gessle het duo Roxette. Ze is dan al een bekende en succesvolle zangeres in Zweden. Maar met Roxette breekt ze eind jaren 80 internationaal door. De groep scoort met nummers zoals "The look", "Listen to your heart", "Joyride" en "Fading like a flower (every time you leave)". 

Bekijk hier het optreden van Roxette in het VRT-programma "Klim op" in 1989:

Videospeler inladen...

De single "It must have been love" uit 1990 wordt hun grootste hit, dankzij de film "Pretty woman" met Julia Roberts en Richard Gere. De single staat in 10 landen op nummer één. Roxette verkoopt wereldwijd meer dan 80 miljoen platen.

Bekijk hier de clip van "It must have been love":

In 2002 moet Fredriksson stoppen met optreden. Ze wordt opgenomen met een hersentumor in het ziekenhuis. Tijdens haar behandeling en revalidatie blijft ze wel muziek opnemen. In 2004 brengt ze een Engelstalig soloalbum uit, "The change", met heel persoonlijke songs. Een jaar later wordt ze kankervrij verklaard. 

In 2009 staat ze opnieuw samen met Per Gessle op het podium als Roxette. Ze treden op tijdens Night of the Proms. In de jaren die volgen brengen ze nieuwe albums uit en gaan ze weer touren. 

In mei 2015 staat Roxette in de Lotto Arena in Antwerpen. De groep bestaat dan 30 jaar en wil dit vieren samen met de fans. De zomer daarop zouden ze naar Suikerrock komen in Tienen, maar dat concert wordt afgelast. Fredriksson heeft opnieuw te kampen met gezondheidsproblemen en moet stoppen met touren. 

Bekijk hier een interview met Marie Fredriksson in het VRT-programma "De rode loper" in 2001:

Videospeler inladen...

Je was een fantastische vriendin de afgelopen 40 jaar. Het zal nooit meer hetzelfde zijn.

Per Gessle van Roxette

Per Gessle heeft al gereageerd op het overlijden van Marie Fredriksson: "Je was een fantastische vriendin de afgelopen 40 jaar", zei hij. "Het zal nooit meer hetzelfde zijn." Hij roemt haar ook als een uitstekende muzikant, zangeres en performer. "Jij gaf mijn zwart-wit-songs de meest bijzondere kleuren."

Fredriksson laat haar echtgenoot, Mikael Bolyos en twee kinderen achter. De zangeres zal in besloten kring begraven worden. 

De Facebookpost van Per Gessle: (lees voort na de post)

"Ze is nooit helemaal hersteld"

Jan Vereecke, de man achter Night of the Proms en Sportpaleis Group, heeft samengewerkt met Marie Fredriksson. "Ik ontmoette haar voor het eerst in 2002, op een vergadering in Stockholm. Roxette zou toen optreden op de Night of the Proms. Een of twee dagen voor de persconferentie kregen we het bericht dat ze er niet kon bij zijn, want ze was gevallen in haar badkamer. We dachten dat ze uitgegleden was, maar een paar dagen daarna bleek dat de oorzaak die tumor was en dat Roxette niet naar Night of the Proms zou komen in 2002."

Op het podium stond niet meer de Marie Fredriksson die we kenden uit de videoclips en de optredens uit de jaren 90. 

Jan Vereecke over het optreden van Roxette op Night of the Proms in 2009

"Begin 2009 hebben ze ons dan zelf gecontacteerd. Ze wilden het goedmaken en boden aan om op te treden. Wij zijn daarop ingegaan", zegt Vereecke. Maar Fredriksson kampte nog steeds met de gevolgen van haar ziekte en behandeling. "We hebben dat met z'n allen kunnen zien. Op het podium stond niet meer de Marie Fredriksson die we kenden van de videoclips en de optredens uit de jaren 90. Ze was een verzwakte vrouw, met nog heel veel wilskracht. Maar ze had niet meer die sterkte, noch vocaal, noch fysiek." 

Bekijk hier beelden van Night of the Proms in 2009:

Videospeler inladen...

Toch speelde ze meer dan 30 concerten voor Night of the Proms. "Dat was niet gemakkelijk. Bij de repetities moest ze zich ontzettend sparen. We hebben hun set in tweeën gedeeld, met één nummer voor de pauze en vier nummers na de pauze. Bij het nummer voor de pauze brachten we haar met een lift op het podium, om te vermijden dat ze moest stappen. Dat soort dingen hebben we met plezier gedaan, om het voor haar gemakkelijker te maken. Ze is duidelijk nooit helemaal hersteld." 

Clouseau heeft begin jaren 90 in het voorprogramma gespeeld van Roxette. In het programma "30 jaar Clouseau" blikt de groep daarop terug. Bekijk het fragment hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen