We verloren met z'n allen al 400.000 euro door nepadvertenties op sociale media

Oplichters hebben Belgen de afgelopen twee jaar al minstens 400.000 euro afhandig gemaakt via nepadvertenties. Dat blijkt uit cijfers die kamerlid Leen Dierick van CD&V opvroeg bij Nathalie Muylle, de federale minister van Consumentenzaken. Deze advertenties worden verspreid via sociale media zoals Facebook en misbruiken namen en foto's van BV's om mensen te verleiden hun bankgegevens achter te laten. 

Afgelopen zomer bracht VRT NWS een reportage over de wereld achter deze nepadvertenties. We kwamen toen terecht in een internationaal netwerk van schimmige bedrijfjes en oplichters die elkaar hand- en spandiensten leveren. 

Bij die ene valse advertentie die u op uw scherm ziet, zijn behoorlijk wat partijen betrokken. De oplichter huurt een marketingbedrijf in om mensen naar zijn site te lokken. Deze marketingbedrijven werken op hun beurt met tussenpersonen, die de advertenties maken en verspreiden. Zij ontvangen geld voor iedere 'vangst'.

Bekijk hieronder de reportage van ons volledige onderzoek van afgelopen zomer over wat er gebeurt als je op een advertentie klikt en kijk hoe we de oplichters op het spoor kwamen:

Gemelde cijfers zijn een minimum

Uit de cijfers die CD&V opvroeg, blijkt onder meer dat de Economische Inspectie pas sinds 2018 meldingen ontvangt over nepadvertenties. In totaal kwamen er de afgelopen twee jaar 170 meldingen binnen, waarbij de Inspectie twee keer een onderzoek is gestart. 

De totale gemelde schade bedraagt 400.000 euro. Volgens minister Muylle is dat een minimum: veel mensen melden niet hoeveel geld ze zijn verloren of geven niet het hele bedrag op.

Onderzoek van VRT NWS liet zien dat veel mensen die slachtoffer zijn van online fraude überhaupt geen aangifte doen. Dat betekent dat de beschikbare cijfers lang niet het hele verhaal vertellen. 

Kamerlid Leen Dierick wilde met haar vraag aan de minister mensen alert maken. "Als je zo'n nepadvertentie ziet en het lijkt te mooi om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. En als je toch bedrogen wordt, aarzel zeker niet om een klacht in te dienen bij de FOD Economie. Dat is altijd de moeite waard, ook bij een klein bedrag."

Internetfraude komt de afgelopen jaren steeds vaker voor in België, terwijl het totale aantal misdrijven afneemt. Door het internationale karakter van de fraude is het voor de nationale politie onmogelijk de praktijken een halt toe te roepen.

Meest gelezen