Nieuwssite in Oman toont Journaalbericht van VRT NWS over de sultan (met aangepaste vertaling)

In Oman wordt over het verblijf van sultan Qaboos in ons land zo weinig mogelijk bericht. Maar een lokale nieuwssite heeft iets extra aangeboden aan zijn lezers. De site heeft een bericht uit "Het Journaal" van VRT NWS overgenomen en vertaald naar het Arabisch, weliswaar met een kleine aanpassing.

Het origineel bericht komt uit "Het Journaal" van 19 uur op vrijdag 6 december. Het gaat over de aankomst van de sultan en het feit dat hij het hotel The Fourth in Leuven volledig afhuurt.

Het bericht vermeldt dat "het bijhorend restaurant dicht blijft en dat hotelgasten, die al geboekt hadden, plaats moeten ruimen". De Arabische vertaling klinkt iets algemener: "alle boekingen zijn geanuleerd in die periode", wat op zich niet problematisch hoeft te zijn. Toch is een kernboodschap uit het bericht "zoeken naar oplossingen voor de andere gasten" hierdoor niet meegegeven.  Vooral ook omdat het aangekondigde citaat van de Leuvense schepen van Toerisme, Denise Vandevoort, totaal verkeerd vertaald wordt.

Vandevoort had het over de hotelklanten, die moesten wijken voor de sultan en zijn entourage. Ze vertelde ook dat klanten die hun boeking bij The Fourth verloren hadden, intussen een andere accommodatie hebben gevonden. Ze zegt nog dat er in Leuven andere schitterende hotels zijn, en dat er dus "geen probleem is". Op zich geen harde woorden of kritiek op het bezoek van de sultan. Toch luidde de vertaling in het Arabisch als volgt:

"Het hotel in Leuven is van hoge kwaliteit. De sultan heeft zijn vertrouwen gegeven aan het ziekenhuis in Leuven. Dit is op z'n minst een teken dat het ziekenhuis wereldwijd aan de top staat." Over de afgewezen klanten was er in de Arabische vertaling van het citaat van de schepen niets te lezen.

Extra veiligheidsmaatregelen

Deze voormiddag hebben de lokale en federale politie, de burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani, een delegatie van de sultan van Oman, medewerkers van hotel The Fourth en de privétaximaatschappij samengezeten om te overleggen over extra veiligheidsmaatregelen.

Bij de komst van een staatshoofd gelden er standaardmaatregelen. "We hebben daar goede, concrete afspraken gemaakt rond veiligheid zolang de delegatie hier in Leuven is", zegt Marc Vranckx van de Leuvense politie. "Het is een bezoek van lange duur, minstens zes weken. Er is wel het één en ander nodig om alles in goede banen te leiden, maar meer specifiek kunnen we daar niet op ingaan."  

Auto's op Grote Markt

De laatste dagen was er ook heel wat te doen over de taxi's die geparkeerd stonden op de Grote Markt, maar ook daar zijn nu duidelijke afspraken over gemaakt. "Er moeten geregeld mensen worden opgepikt of teruggebracht, of er moet materiaal worden afgezet. Wat nu niet meer kan, is permanent parkeren op de Grote Markt, behalve als het om veiligheidsredenen echt noodzakelijk is. De wagens staan nu vlakbij geparkeerd zodat ze snel ter plaatse zijn." 

Alle afspraken zijn volgens Marc Vranckx gemaakt tijdens een constructief gesprek met de delegatie van de sultan: "De delegatie heeft laten verstaan dat ze hier graag te gast zijn, dat ze er fier op zijn dat ze in Leuven zijn en dat ze heel graag willen meewerken met alles wat de stad, de politie en andere diensten vragen. Ze zijn ook tevreden over de opvang van de stad en zeker ook over de opvang in het ziekenhuis."

UZ Leuven

De sultan van Oman krijgt sinds dit weekend medische zorg in het UZ Leuven. Ook het ziekenhuis neemt alle maatregelen die gebruikelijk zijn voor de hospitalisatie van een staatshoofd.

Voor patiënten loopt de normale patiëntenzorg gewoon door. De behandeling van de sultan zal geen invloed hebben op de dagelijkse gang van zaken in het ziekenhuis. Er worden bijvoorbeeld geen ziekenhuisafdelingen gesloten. Het universitaire ziekenhuis hanteert voor alle patiënten een strikte privacy wat betreft medische dossiers en legt geen verdere verklaringen af over de medische toestand van de sultan.

Meest gelezen