Videospeler inladen...

Nog 8 mensen vermist na vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland, geen hoop meer om overlevenden te vinden

In Nieuw-Zeeland is er geen hoop meer om nog overlevenden terug te vinden na de plotse vulkaanuitbarsting op White Island. De 8 mensen die nog vermist zijn, zijn welllicht overleden. Er zijn intussen 5 lichamen geborgen, een zesde slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De autoriteiten gaan dus uit van 14 doden in totaal.

Toen de Whakaari-vulkaan op het Nieuw-Zeelandse White Island gisteren uitbarstte en een wolk as 3,6 kilometer hoog de lucht in blies, waren er 47 mensen op het eiland, zo heeft de politie op een persconferentie laten weten. 5 van hen zijn Nieuw-Zeelanders, de anderen waren buitenlandse toeristen: 24 Australiërs, 9 Amerikanen, 4 Duitsers, 2 Britten, 2 Chinezen en 1 Maleisiër.

(Lees verder onder de foto)

34 overlevenden konden worden geëvacueerd en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Van die 34 mensen worden er 25 behandeld voor brandwonden. Volgens de overheid hadden de meeste slachtoffers brandwonden over meer dan 71 procent van hun lichaam. Een persoon is vandaag overleden in het ziekenhuis.

Er zijn gisteren ook al 5 lichamen geborgen. 8 anderen zijn nog vermist, maar sinds gisteren zijn er geen tekenen van leven meer gevonden op White Island. De autoriteiten gaan ervan uit dat ook de vermisten de ramp niet hebben overleefd. De hulpdiensten kunnen niet naar het eiland gaan om naar hen te zoeken, omdat er gevaar is voor een tweede uibarsting. 

Nog niet alle lichamen zijn geïdentificeerd. Wel is bekend dat bij de slachtoffers een gids is, die niet ver van het eiland woonde. Ook is zeker de ene Maleisiër die op het eiland was om het leven gekomen. 

De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft lovende woorden gesproken over de piloten van vier reddingshelikopters die gisteren naar White Island vlogen vlak na de uitbarsting. "De piloten maakten een bijzonder dappere beslissing onder extreem gevaarlijke omstandigheden", zei Ardern.

De politie heeft ook laten weten dat ze een onderzoek opent naar de omstandigheden waarin de dodelijke slachtoffers zijn gevallen, maar benadrukte dat het geen strafrechtelijk onderzoek is. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen