Podcast: Is Catalonië nog altijd even verdeeld twee jaar na het referendum?

De gevangenisstraffen die de politieke leiders en activisten op 14 oktober van dit jaar kregen na het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië waren loodzwaar. En ze sloegen in als een bom, waarna de Catalaanse maatschappij verdeelder en gepolariseerder dan ooit achterbleef.  In deze podcast van Gijs Ramboer en Christine Van Tichel trekken we naar Catalonië, en ontmoeten we er journalisten, professoren, politici en familieleden van de gevangenen.

Beluister hier de VRT NWS podcast over Catalonië:

Op 16 december moet de raadkamer in Brussel een beslissing nemen over het Europese aanhoudingsbevel tegen de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en twee van zijn collega's. Het is het zoveelste hoofdstuk in de politieke en juridische strijd die volgde op het referendum over onafhankelijkheid twee jaar geleden. 

Half oktober werden de straffen uitgesproken tegen de leiders van de onafhankelijkheidsstrijd.  Oriol Junqueras, 13 jaar. Carme Forcadell, 11 jaar. Raul Romeva, 12 jaar. Dolors Bassa, 12 jaar. Jordi Turull, 12 jaar.  Enzovoort.

Sinds de uitspraak komen in de Catalaanse steden elke dag mensen op straat om te demonstreren. Demonstraties die op enkele incidenten na, altijd vreedzaam en vaak zelfs feestelijk verlopen.  Gijs Ramboer ging naar die manifestaties en sprak er met familieleden die alles in het werk stellen om "hun" gevangenen vrij te krijgen. Maar hij ging ook langs bij tegenstanders van een onafhankelijk Catalonië, en stelde vast dat een oplossing voor het conflict nog veraf ligt.

Meest gelezen