Postbode geflitst aan 91 km per uur in bebouwde kom: politierechter geeft ook Bpost een uitbrander

Op 28 juni werd in Roosdaal een postbode met zijn bestelwagen geflitst aan 91 kilometer per uur in de bebouwde kom. De politierechter van Halle gaf hem een boete en een rijverbod, maar ook zijn werkgever Bpost kreeg een uitbrander.

Een postbode uit Nieuwerkerken moest maandag verschijnen voor de politierechter in Halle. Hij werd geflitst in de Ijzerenkruisstraat in Roosdaal waar je normaal gezien maar 50 kilometer per uur mag rijden, maar de postbode werd er geflitst aan 91 kilometer per uur. Volgens de rechter scheurde hij door de bebouwde kom aan een echte doodrijsnelheid: “En dat bovendien op de eerste dag van de schoolvakantie in een straat met huizen en waar het fietspad bestempeld wordt als een ‘moordstrookje’."

Tijdsdruk 

Volgens de advocaat van de postbode stond de man onder enorme tijdsdruk en reed hij daarom zo snel. De politierechter gaf daarom ook zijn werkgever Bpost een veeg uit de pan: “De werkgever die grotendeels functioneert met belastinggeld betaalt zelfs de boetes. Dat is dan het perverse beleid van Bpost, ze zetten de mensen aan om aan een doodrijsnelheid rond te rijden en de kosten dragen zij dan. Maar zullen ze dat ook doen als het eens echt fout loopt?”

De postbode kreeg een boete van 800 euro en een rijverbod van dertig dagen. Hij mag dat rijverbod in het weekend en op feestdagen afleggen zodat hij toch aan de slag kan blijven als postbode.

"Bpost betaalt geen boetes terug"

Dat Bpost boetes van postbodes zou terugbetalen, klopt niet, zegt Barbara Van Speybroeck van Bpost: "Wij betalen geen boetes van onze werknemers, we moeten allemaal de wet respecteren. We zijn wel burgerlijk aansprakelijk. Dat betekent dat als, op één of andere manier een werknemer zijn boete niet kan betalen of onvindbaar is omdat deze het land verlaten heeft, wij dan die boete moeten betalen."

Nooit een excuus

"Er is nooit een excuus om de wet niet te volgen, en we zouden daar ook nooit toe aanzetten", vervolgt Van Speybroeck. "Dus als iemand om welke reden dan ook een snelheidsboete heeft gekregen, dan moet die daar zelf voor opdraaien."

Van Speybroeck betreurt het dat één van de werknemers over de schreef is gegaan, maar benadrukt nogmaals dat die werknemer op de blaren zal moeten zitten.

Meest gelezen