Videospeler inladen...

Al meer dan 500 klachten bij Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen na vrouwonterende uitspraken Jeff Hoeyberghs

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft sinds gisteren al meer dan 500 klachten ontvangen tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Die deed tijdens een lezing een aantal seksistische uitspraken. Ook twee SP.A-parlementsleden dienden een klacht in en de Gentse universiteit bekijkt of de organiserende studentenvereniging wordt geschorst. 

Op uitnodiging van de conservatieve Vlaamse studentenvereniging KVHV gaf plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs vorige week woensdag een lezing aan de UGent waarin hij een reeks seksistische opmerkingen maakte. Zo zei hij onder meer: "Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld. Maar ze willen wel niet meer hun benen opendoen" en "Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden".

De beelden van de lezing verschenen gisteren op internet en lokten heel wat verontwaardiging uit.  De Universiteit Gent heeft zich eerder al gedistantieerd van de uitspraken en onderzoekt de zaak. Intussen heeft het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en mannen al meer dan 500 klachten ontvangen tegen Hoeyberghs. Volgens het Instituut toont dat hoge aantal "overtuigend de grotere maatschappelijke gevoeligheid voor de problematiek van seksistisch discours aan". Het Instituut zal nu onderzoeken of de uitspraken in strijd zijn met de Gender- en Seksismewet.

"Deze seksistische, achterlijke praat nooit tolereren"

Ook twee SP.A-parlementsleden, Hannelore Goeman en Katia Segers, hebben een klacht ingediend bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. "We mogen dergelijke seksistische, vrouwonterende - ja achterlijke - praat niet tolereren, niet als vrouw, niet als man", zegt Katia Segers op Twitter.

In de klacht zeggen Segers en Goeman dat Hoeyberghs tijdens de lezing "de ene ranzige uitspraak over vrouwen na de andere" deed. Ze hebben het over een "een resem seksistische uitspraken" en "vormen van rabiate vrouwenhaat die niet alleen degoutant maar volgens ons ook strafbaar zijn".

Ook federaal minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V), Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) en andere politici en bekende vrouwen reageerden verontwaardigd op de uitspraken van Hoeyberghs (zie tweets onder dit artikel).

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Maken deze klachten een kans?

Maken de ingediende klachten ook een kans en riskeert Hoeyberghs een veroordeling? Elke Cloots, professor Mediarecht aan de universiteit van Antwerpen, denkt van wel. De professor denkt dat dit kan op basis van de seksismewet.

Die wet is pas vijf jaar geleden in werking getreden; daardoor zijn er nog geen uitspraken, legt professor Cloots uit.  De professor ziet de casus-Hoeyberghs als een ideale test voor de recente wet, “om te kijken of de seksismewet werkelijk tanden heeft”.

Wat houdt die wet nu precies in? De wet bepaalt dat wie een gedrag of handeling in het openbaar of in aanwezigheid van getuigen stelt met de bedoeling om iemand als minderwaardig te beschouwen of te minachten wegens zijn geslacht of te reduceren tot zijn geslachtelijke dimensie bestraft kan worden.

De Sociale Raad van de Gentse universiteit buigt zich woensdag over een voorstel tot schorsing van de studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV), die Hoeyberghs had uitgenodigd. UGent-rector Rik Van de Walle stelt een tijdelijke schorsing van het KVHV voor. 

Bekijk hier het debat in "De afspraak" met Wolfgang Van der Veken Vyncke (KVHV Gent) en Hannelore Goeman (SP.A):

Videospeler inladen...

Beluister een gesprek met professor Elke Cloots in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":

Meest gelezen