Betogers in Parjis
AFP or licensors

Zesde dag op rij staking in Frankrijk, betogingen verlopen rustig

Vandaag hebben opnieuw in heel Frankrijk verschillende sectoren het werk neergelegd. Het openbaar vervoer was weer zwaar verstoord en er waren ook manifestaties. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen zo'n 339.000 mensen op straat, waarvan 31.000 in Parijs. Volgens de vakbonden ligt dat cijfer op 885.000 mensen in heel Frankrijk, met 180.000 in Parijs.

Voor de zesde dag op rij hebben verschillende sectoren vandaag gestaakt in Frankrijk. Leerkrachten, brandweerlui, medewerkers uit de zorg, studenten en vele anderen protesteren zo tegen de pensioenhervorming die op til is.

Het openbaar vervoer is nog steeds zwaar verstoord. 80 procent van de hogesnelheidstreinen werden geannulleerd en slechts drie op de tien regionale treinen is uitgereden. Ook het luchtverkeer ondervindt nog steeds problemen. Zo moest de nationale luchtvaartmaatschappij Air France meer dan 25% van haar vluchten schrappen. Morgen zou de hinder voor het luchtverkeer wel van de baan zijn.

Een betoging in Lille.
AFP or licensors

Voorts is er ook opnieuw massaal betoogd in heel Frankrijk. De betoging was wel maar half zo groot als op donderdag, toen de stakingsactie van start ging. Het ministerie van Binnenlandse zaken spreekt van 339.000 betogers over het hele land, waarvan 31.000 in Parijs. 

De vakbond CGT heeft het dan weer over 885.000 manifestanten, met 180.000 in Parijs. De demonstraties verlopen overal rustig, ook in Parijs, waar het vorige week tot relletjes kwam met de politie.

President Emmanuel Macron wil het ingewikkelde systeem van meer dan veertig verschillende stelsels vervangen door een universeel puntensysteem. Maar dat is buiten de stakers gerekend. Ze willen met hun acties de president overhalen om de hervorming te annuleren. De details van de hervorming zijn trouwens nog niet bekend, morgen zal premier Edouard Philippe er meer informatie over geven.

Meest gelezen