Amerikaanse zangeres Taylor Swift verdiende dit jaar het meest in de muziekindustrie

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift (29) heeft dit jaar het meest verdiend van alle artiesten in de muziekindustrie. Dat heeft het Amerikaanse zakenblad Forbes berekend. Zij verdiende in het bijna afgelopen jaar 185 miljoen dollar, omgerekend zo'n 167 miljoen euro. Swift voert de lijst voor de tweede keer in vijf jaar tijd aan.

Taylor Swift palmt de eerste plaats in dankzij een nieuwe platendeal, winstgevende reclamecontracten en haar tournee. Afgelopen zomer verscheen ook haar zevende album, "Lover". Ze is een van de meest gevolgde artiesten op YouTube, Spotify, Instagram en Twitter. Volgend jaar treedt ze in ons land op tijdens Werchter Boutique.

Op de tweede plaats komt de Amerikaanse rapper Kanye West met 150 miljoen dollar (135 miljoen euro), op drie de Britse singer-songwriter Ed Sheeran met 110 miljoen dollar (99 miljoen euro). Op vier vinden we de Amerikaanse rockgroep Eagles (100 miljoen dollar, 90 miljoen euro), op de hielen gezeten door de Britse artiest Elton John, die tijdens zijn lopende afscheidstournee dit jaar 84 miljoen dollar (76 miljoen euro) binnenrijfde.

Forbes maakt de rangschikking op basis van inkomsten uit tournees, muziekverkoop en zakendeals. De genoemde bedragen zijn de bedragen voor belasting en zonder aftrek van betalingen voor management, agenten en advocaten.

Het zakenblad stelt opnieuw de "ongelukkige realiteit van de muziekindustrie" vast: in de top 40 staan maar 10 vrouwelijke artiesten, amper een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Er staan 15 niet-blanke artiesten in, van wie 5 wel in de top 10.

De tien best verdienende artiesten volgens Forbes

Meest gelezen