Videospeler inladen...

Wetenschappelijk onderzoek in eenvoudige taal: Wablieftprijs voor PhD Cup

De PhD Cup zet jonge wetenschappers aan om hun onderzoeksresultaten in een heldere taal uit te leggen aan een groot publiek. Voor dat werk krijgt de PhD Cup nu de jaarlijkse Wablieftprijs.

In de wondermooie bibliotheek het Predikheren in Mechelen is de Wablieft-prijs voor dit jaar uitgereikt. Dat is een onderscheiding voor een persoon of een organisatie die duidelijke taal gebruikt of anderen aanspoort om dat te doen. De winnaar van 2019 is de PhD Cup.

De PhD Cup (letterlijk: de beker voor PhD, dat is de Latijnse en Engelse afkorting voor een doctorstitel aan de universiteit) is een wedstrijd voor jonge wetenschappers, om hun werk voor te stellen in eenvoudige taal. De onderzoekers maken hun resultaten op die manier duidelijk voor iedereen. Zo kan ook het grote publiek het belang ervan inzien. 

Minder jargon gebruiken, sneller naar de kern van de zaak gaan

Arnaud Zonderman van Scriptie vzw organiseert mee de jaarlijkse PhD Cup.  "Elk jaar zijn er in Vlaanderen 1.800 nieuwe doctors in een wetenschap. De meesten bereiken het grote publiek nooit. Dat willen wij veranderen."  

Eenvoudig is dat niet: "Wetenschappers kunnen doorgaans heel uitvoerig over hun onderzoek spreken, maar voor een breed publiek moeten ze hun boodschap toch wat aanpassen. Minder jargon gebruiken, sneller naar de kern van de zaak gaan en toelichten wat dit betekent voor de man of de vrouw in de straat."  

De PhD Cup is een wedstrijd, waarbij uit alle kandidaturen 16 wetenschappers worden gekozen, die 4 dagen mediatraining krijgen. Daarna moeten acht finalisten hun onderzoek helder en bondig kunnen toelichten in 3 minuten. De winnaar van dit jaar was geschiedkundige Jonas Roelens (UGent) met zijn doctoraat over de vervolging van homo's in de late middeleeuwen. 

Bekijk hier het Journaalverslag over de prijsuitreiking in september 2019:

Videospeler inladen...

"Vertaal en deel"

Arnaud Zonderman is erg blij met de Wablieft-prijs, "een beloning voor het harde werk van een kleine ploeg". Zonderman doet een oproep aan jonge onderzoekers. "Deel je passie voor wetenschap en je onderwerp met zoveel mogelijk mensen. Zo informeer je hen en maak je hen hongerig naar wetenschap. Dat versterkt je steun voor onderzoek. En dat is nodig. Wetenschap en onderzoek zijn er voor de samenleving. En meer geld en steun kunnen leiden tot nieuw onderzoek", legt Zonderman uit.

Er waren nog twee andere genomineerden voor de Wablieft-prijs dit jaar: Ine Van Wymersch, procureur des Konings bij het parket Halle-Vilvoorde en vroeger woordvoerder van het parket van Brussel en schrijver en dichter David Troch, die toegankelijke gedichten schrijft met woorden van één lettergreep.

Vorig jaar won tv-presentator Lieven Scheire de Wablieft-prijs.

Bekijk hier nog een video van de mediatraining van de PhD-Cup-kandidaten:

Meest gelezen