Het universitair ziekenhuis van Ostrava

Zes doden bij schietpartij in ziekenhuis in Tsjechië, dader had waarschijnlijk psychische problemen

Een 42-jarige man heeft in het Universitair Ziekenhuis in de Tsjechische stad zes mensen doodgeschoten. De dader schoot zichzelf daarna in het hoofd toen hij in zijn auto vluchtte voor de politie. Hij overleed een half uur later aan zijn verwonding. Waarschijnlijk had de schutter psychische problemen.

Volgens getuigen drong de dader vanmorgen rond 7 uur de wachtkamer van de spoedafdeling binnen. Daar opende hij het vuur, waarbij zes slachtoffers vielen. De 42-jarige man schoot de slachtoffers van dichtbij in het hoofd. Daarna slaagde hij erin om te ontsnappen.

De politie zette met honderden agenten en een helikopter de achtervolging in. De dader schoot zichzelf uiteindelijk in het hoofd, waarna hij overleed aan zijn verwondingen.

De slachtoffers zijn twee vrouwen en vier mannen. Allen zijn volwassen patiënten die wachtten op een behandeling in het ziekenhuis. Twee andere mensen raakten zwaar gewond, en moesten geopereerd worden. Een derde persoon liep lichte verwondingen op.

De dader handelde volgens de politie alleen en had een strafblad. Hij was al eerder veroordeeld voor geweld en diefstal. Over zijn motief is nog niets bekend. Wel zou de man waarschijnlijk psychische problemen gehad hebben.

Volgens de werkgever van de schutter had de dader "zichzelf overtuigd dat hij ernstig ziek was maar dat niemand hem wilde behandelen." Hij was ook al enkele weken afwezig op ziekteverlof.

De Tsjechische premier Andrej Babis heeft de schietpartij een enorme tragedie genoemd. "Niemand begrijpt waarom de schutter zo meedogenloos was", aldus Babis. Op 17 december zullen ter ere van de slachtoffers in heel Tsjechië sirenes loeien.

Andrej Babis.
AFP or licensors

Wie vragen heeft over zelfmoord kan altijd terecht op het gratis nummer 1813 van de zelfmoordlijn, of op www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen