Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Aung San Suu Kyi vraagt Internationaal Gerechtshof om conflict in Myanmar niet erger te maken via bemoeienis

Voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft de regeringsleider van Myanmar (Birma) en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi haar leger verdedigd tegen een aanklacht wegens genocide tegen de Rohingya-minderheid. Volgens haar reageerde het leger op aanvallen van de Rohingya, maar ze sluit oorlogsmisdaden niet geheel uit. 

Aung San Suu Kyi (ASSK) was speciaal naar Den Haag gekomen om te getuigen over de brutale verdrijving van 750.000 overwegend islamitische Rohingya uit Myanmar in 2017. Dat hof buigt zich over een klacht wegens genocide die in naam van de islamitische staten was ingediend door het Afrikaanse land Gambia. (Lees verder onder de foto).

In buurland Bangladesh zitten in totaal meer dan een miljoen Rohingya uit Myanmar in vluchtelingenkampen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zoals verwacht verdedigde Aung San Suu Kyi het leger van Myanmar dat volgens haar is opgetreden na aanvallen van Rohingya-rebellen. Dat klopt in feite, maar lijkt minder relevant als je het eerdere geweld en de discriminatie van de Rohingya de decennia voor 2017 bekijkt. 

Het is een erg ingewikkeld conflict dat al eeuwen duurt tussen de lokale gemeenschappen in de deelstaat Rakhine, zei Aung San Suu Kyi nog, en in het buitenland wordt dat niet altijd begrepen en is er een verkeerd beeld van de situatie ontstaan. 

Opvallend is dat Aung San Suu Kyi niet uitsloot dat er door het leger "overdreven geweld" en "oorlogsmisdaden" begaan zijn, maar die zullen we zelf berechten via militaire krijgsraden, beloofde ze. De situatie van de Rohingya valt volgens haar niet onder de Genocide­conventie van de Verenigde Naties uit 1948 en Aung San Suu Kyi riep het Internationale Gerechtshof in Den Haag op om zich niet met de zaak te bemoeien, omdat zoiets het conflict in Rakhine enkel nog verder op de spits zou drijven. 

Kan sterk pleidooi het hof overtuigen?

Aung San Suu Kyi was duidelijk erg goed voorbereid en dat ze persoonlijk naar Den Haag was gekomen om het optreden van haar leger in een dergelijk bloedige kwestie te verdedigen, was erg opvallend. Te meer omdat ze zelf decennia lang tijdens haar strijd tegen de militaire dictatuur in Myanmar gevangen werd gezet of onder huisarrest stond door diezelfde legertop. (Lees verder onder de foto).

De geweldcampagne tegen de Rohingya bracht in 2017 een van de grootste etnische zuiveringen van de voorbije decennia teweeg.
AFP or licensors

Met haar optreden wil Aung San Suu Kyi bekomen dat het Internationaal Gerechtshof zich onbevoegd zou verklaren of de klacht wegens genocide tegen Myanmar zou afwijzen. Het is deels een verdediging van haar eigen zwaar geschonden internationaal imago als Nobelprijswinnares voor de Vrede en dat terwijl de wreedheden van 2014 met verkrachtingen, moorden, het verbranden van dorpen en het verdrijven van 750.000 mensen naar buurland Bangladesh gebeurden toen zij al regeringsleider was. 

De verdediging in Den Haag zal echter vooral de positie van Aung San Suu Kyi in eigen land moeten versterken met het oog op de verkiezingen van volgend jaar. De Bamar of Birmanen waar Aung San Suu Kyi deel van uitmaakt, vormen de grootste en dominante bevolkingsgroep van Myanmar en bij hen leeft een afkeer voor Rohingya, die ze als ongewenste en illegale immigranten beschouwen. Veel mensen in Myanmar en ook in de Nationale Liga voor de Democratie (NLD), de partij van Aung San Suu Kyi, steunen het optreden van het leger. 

Een team van de BBC kon vaststellen dat de dorpen van de Rohingya in Rakhine in brand werden gestoken.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen