"Brexit, actually": Britse premier Boris Johnson parodieert bekende kerstfilm in laatste campagnefilmpje

De Britse Conservatieven hebben in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen nog een opvallend campagnefilmpje gelanceerd. In dat filmpje parodieert premier Boris Johnson de bekende "kaarten-scène" uit de romantische film "Love, actually". De boodschap van Johnson: geef ons een meerderheid om de brexit rond te krijgen.

"Love, actually" is een van die films die in de kerstperiode alomtegenwoordig zijn. Geen wonder dus dat de Britse Conservatieven er hun oog op hebben laten vallen voor een reclamespot. Daarin gaat premier Johnson langs bij een potentiële kiezer. Op de kaartjes die hij toont, staat er deze keer geen liefdesverklaring, maar een oproep om hem een meerderheid te geven.

"Jouw stem telt meer dan ooit" en "je hebt de keuze: een werkende meerderheid, of opnieuw een geblokkeerd en ruziënd parlement", staat er onder meer. De noodzaak om de brexit rond te krijgen, is al de hele campagne het centrale punt van Johnson en de Conservatieven. 

Bekijk hier het filmpje (lees voort onder de video):

Niet iedereen is onder de indruk van het filmpje. De Britse acteur Hugh Grant, die in "Love, actually" de rol speelt van de Britse premier, zei op de BBC-radio dat hij een belangrijke kaart miste uit het origineel. "Ik merkte op dat de kaart ontbrak die zegt "omdat je op Kerstmis de waarheid vertelt". En ik vraag me af of de communicatieadviseurs in de Conservatieve partij misschien dachten dat die niet zo goed zou overkomen in de handen van Boris Johnson", aldus Grant, die zich al meermaals heeft uitgesproken tegen de brexit.

Van de "kaarten-scène" uit "Love, actually" zijn honderden parodieën te vinden. Het is zelfs niet de eerste keer dat ze opduikt in deze Britse verkiezingscampagne. Een lokale Labour-kandidate (de socialistische oppositie, red.) deelde vorige maand al haar versie, met redenen om de Conservatieven van de macht te verdrijven.

Morgen is het zover en trekken de Britten naar de stembus. De Conservatieven liggen een eind voor in de peilingen, maar of Boris Johnson ook effectief een meerderheid in het parlement zal halen (en dus zijn brexitakkoord met de EU deze keer wel goedgekeurd zal krijgen), dat blijft onzeker.

En tot slot, zo ging de originele versie in "Love, actually": 

Meest gelezen