Videospeler inladen...

Greta Thunberg op VN-klimaatconferentie: "Gevaar is dat onze klimaatdoelen verkocht worden alsof we goed bezig zijn"

Op de klimaatconferentie in Madrid heeft de jonge klimaatactiviste Greta Thunberg op de plenaire vergadering een nieuw pleidooi gehouden voor meer klimaatambitie. In tegenstelling tot de klimaattop in New York, in september, heeft ze niet emotioneel uitgehaald "omdat zoiets toch maar de aandacht afleidt van de grond van het probleem", maar ze was toch scherp en zette staats- en regeringsleiders een paar keer op hun plaats. "De beloftes die sinds Parijs op tafel liggen, zijn eigenlijk misleidend".  

Thunberg bracht rustig en onderbouwd haar boodschap, en oogstte enkele keren applaus. Ze kwam eerst nog eens terug op haar optreden in New York: "Ik zei toen dingen als 'ons huis staat in brand', 'ik sla in paniek' of 'hoe durf je'. Vandaag ga ik dit niet doen. Want alleen op die zinnetjes komen de mensen dan terug. Ze denken niet meer aan de feiten, aan de echte reden waarom ik eigenlijk kwam spreken in de eerste plaats." 

Thunberg onderstreepte nog eens hoe snel het momenteel aan het gaan is met onze CO2-uitstoot, die maar blijft pieken, ook vier jaar na het klimaatakkoord van Parijs. Als we zo blijven voortdoen, zal over ongeveer 8 jaar ons koolstofbudget om onder anderhalve graad opwarming te blijven (wat we nog in totaal mogen uitstoten aan CO2, vooraleer we in zo'n scenario zitten, red.) op zijn, zei ze. "Dit is geen opinie of een politieke visie. Het is de best beschikbare wetenschap die dat zegt." Ze voegde er nog aan toe: "Vele wetenschappers zeggen dat die cijfers veeleer gematigd zijn, maar het zijn deze voorzichtige cijfers die in het IPCC-klimaatrapport staan."

"We hebben geen tijd meer om de wetenschap er niet bij te betrekken. (...) Ik heb het al zo vaak over die koolstofbudgetten gehad, maar dat wordt keer op keer genegeerd en dus blijf ik het zeggen."

Thunberg onderstreepte ook dat de opwarming iedereen ter wereld treft, ook de armere landen, en dat de rijke landen "hun eerlijke bijdrage" moeten leveren. "We hebben allemaal werk te doen, maar sommigen meer dan anderen."  Er sterven nu al mensen door klimaatverandering, zei ze. 

Over 8 jaar is ons koolstofbudget voor anderhalve graad op als we zo voortdoen

"Reken niet te veel op de technologie, beperk de CO2 aan de bron"

Thunberg waarschuwde ervoor dat we niet te veel de dingen mogen uitstellen en erop rekenen dat de technologie het wel zal oplossen, zoals "honderden gigaton CO2 uit de lucht halen met technieken die niet bestaan op de grote schaal die daarvoor nodig zou zijn, nu nog niet en wellicht niet in de toekomst."

 De uitstoot beperken aan de bron, is veel efficiënter, beter voorkomen dan genezen, zeggen ook de wetenschappers. 

Waarna de Zweedse zich op de klimaatconferentie van Parijs richtte en de beloftes die daar zijn gemaakt, om de opwarming ruim onder de 2 graden te houden. "Dat klinkt misschien indrukwekkend maar het is misleidend. De meeste beloftes houden geen rekening met lucht- en scheepvaart, of in- en uitgevoerde goederen voor consumptie. Anderzijds is er wel de mogelijkheid voor landen om hun uitstoot elders te compenseren." 

Een nul-uitstoot tegen 2050 betekent niks als we de volgende jaren niet drastisch de uitstoot van broeikasgassen beperken

"Een nul-uitstoot tegen 2050 betekent niks als we de volgende jaren niet snel de uitstoot naar beneden krijgen, want dan zal ons koolstofbudget op zijn.  Daar zou deze conferentie over moeten gaan, maar in de plaats daarvan is dit een opportuniteit voor landen om uitzonderingen te onderhandelen, en om te vermijden dat de ambities omhoog gaan."

Het grootste gevaar is dat de perceptie bij de mensen is dat we goed bezig zijn met onze klimaatdoelen, maar dat er in werkelijkheid veel te weinig gebeurt, sprak Thunberg: "Het grootste gevaar is niet het gebrek aan actie, maar dat politici en CEO's het laten uitschijnen als echte actie, terwijl er bijna niets gebeurt behalve wat slimme boekhoudkundige trucs en creatieve PR."

Net vandaag roept Time Magazine Greta Thunberg uit tot "Persoon van het Jaar". Meer informatie daarover kunt u hier lezen.

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal" en de volledige speech van Greta Thunberg in Madrid:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen