Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Fatma Taspinar vrijwilligt: "Communiceren met mensen met dementie lukt enkel door mee te gaan in hun niemandsland"

In aanloop naar De Warmste Week bezoeken drie VRT NWS-gezichten één van de meer dan 2.000 deelnemende vzw's. Ze ontdekken wat ze er als vrijwilliger voor De Warmste Week kunnen betekenen. Dat doen ze alledrie vanuit hun persoonlijke link met de thematiek waarmee de organisatie bezig is. Vandaag gaat justitiejournaliste en journaalanker Fatma Taspinar mee op pad met vzw Demiclowns, een organisatie die zich inzet voor het welzijn van mensen met dementie.

VRT NWS-journaliste Fatma Taspinar deed als studente vele jaren vakantiewerk in een rusthuis in Boechout. Daar kwam ze geregeld in aanraking met mensen met een zware vorm van dementie. Ze vindt respectvol contact met en begrip voor bejaarden erg belangrijk. Daarom wilde ze vzw Demiclowns beter leren kennen.

Lara Debeuf en Shana Van Cauwenberghe zijn Demiclown, en therapeut van opleiding. Ze bezoeken ouderen met dementie in rusthuizen, om hen psychologische steun te bieden.  Als clowns Stoetel en Pepita doen ze dat op een bijzondere manier: na een improvisatieoefening om "volledig in het hier en nu te zitten en te handelen" gaan ze langs bij ouderen met dementie in hun rusthuiskamer. Ze proberen contact te leggen via taal, aanrakingen of gezang, op maat van de persoon in kwestie.

De bedoeling is om de bejaarden via een rollenspel opnieuw een rol te laten opnemen die ze vroeger hadden, maar nu verloren zijn. Zoals moeder, of leerkracht. "We willen de persoon met dementie de regie voor één keer terug in handen geven. Tegenover het clownspersonage hebben ze automatisch het gevoel dat ze slimmer zijn, en controle hebben over de situatie. En het gevoel dat ze het wél nog weten, is het tegenovergestelde van wat ze door hun dementie ervaren", aldus Debeuf. "Mensen met dementie verkeren vaak in de onrust van een niemandsland, en wij proberen hen richting te geven."

Bekijk de video:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Wil je nog tot 24 december de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger voor De Warmste Week, bij Demiclowns of een van de andere goede doelen? Schrijf je dan in via de website van De Warmste Week: www.dewarmsteweek.be/vrijwilligerswerk

Meest gelezen