Videospeler inladen...

Franse regering stelt pensioenhervorming voor: verdeel en heers tussen generaties?

In Frankrijk heeft premier Edouard Philippe de toekomstige pensioenhervorming officieel voorgesteld. De hervorming geldt niet voor mensen die ouder zijn dan 45, maar het is de vraag of dat de gemoederen kan bedaren.

Al bijna zeven dagen liggen delen van de openbare sector in Frankrijk zo goed als plat door een staking. Dat is vooral voelbaar bij het openbaar vervoer zoals bij de treinen en de metrolijnen in de hoofdstad Parijs. 

Vandaag heeft de Franse premier Edouard Philippe zijn plannen voor het eerst officieel voorgesteld. In vergelijking met wat eerder naar buiten kwam komen vooral de oudere werknemers goed weg. Zo zal de hervorming niet gelden voor mensen die voor 1975 geboren zijn. Dat sluit een hele categorie van werknemers uit. 

Voor de anderen zouden de hervormingen gedeeltelijk worden ingevoerd, zij krijgen een pensioen dat berekend wordt op een mix van het nieuwe en het oude systeem. Alleen de jongeren die aan de slag gaan vanaf 2022 stappen meteen en volledig in het nieuwe uniforme systeem.

De Fransen kunnen nog altijd op 62 jaar met pensioen, maar die zouden wel minder krijgen dan wie op 64 met pensioen gaat. Er komt een bonus-malus systeem, met als regel: wie langer werkt krijgt meer pensioen.

De erg omstreden pensioenhervorming wil het stelsel voor iedereen gelijkstellen. Het geldt voor "de loodgieter of de informaticus, de landbouwer of de douanier, het parlementslid of de machinist" zei de premier. (Lees verder onder de foto).

Frankrijk is al dagenlang in de greep van sociaal protest en stakingen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Verdeelt de regering de stakers?

De vraag is of dat genoeg is om de stakingen te doen stoppen. Het antwoord is wellicht erg verdeeld, net als de stakers wellicht. Oudere werknemers zouden nu gepaaid kunnen worden om misschien niet vandaag, maar de komende dagen opnieuw aan het werk te gaan. Maar ook de gematigde vakbonden, zoals de CFDT lieten al weten dat de regering "een paar rode lijnen heeft overschreden".

Er blijft ook nog veel onduidelijkheid, bijvoorbeeld over de speciale regimes, zoals tienduizenden werknemers van de spoorwegmaatschappij SNCF genieten. Het ziet er dus naar uit dat het nog wel een tijdje duren vooraleer de Franse treinen opnieuw gewoon rijden. 

Voor sommige categorieën zit er een verbetering in. Zo zal iedereen die een volledige loopbaan heeft gewerkt een minimumpensioen van duizend euro krijgen. Vrouwen zouden ook een verhoging van hun pensioen krijgen van vijf procent per kind.

De pensioenhervorming was een van de speerpunten van het beleid van president Emmanuel Macron om de Franse economie te moderniseren. Met de toespraak van premier Philippe geeft hij de indruk toch te luisteren naar een aantal bekommernissen van de vakbonden en de betogers. Maar of het voldoende zal zijn om de strijd om de publieke opinie te winnen en de stakers onderling te verdelen moet nog  blijken.

Een beeld van gesloten metro- en treinstations in Parijs.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
Videospeler inladen...

Meest gelezen