AP

Honderden Italiaanse burgemeesters op straat om 89-jarige Holocaust­overlevende te steunen

In Milaan zijn honderden Italiaanse burgemeesters gisteravond bijeengekomen om Liliana Segre te steunen. De bijna negentigjarige overlevende van de Holocaust krijgt bedreigingen, omdat ze opkomt tegen racisme, antisemitisme en haat op het internet. 

Acht jaar oud was ze, Liliana Segre, toen ze van school werd weggestuurd. Omdat ze Joods was. Het was 1938. Vijf jaar later, toen de Jodenhaat in Italië alleen maar erger was geworden, werd ze samen met haar vader op een trein gezet naar het nazi-concentratiekamp van Auschwitz. Haar vader werd meteen vermoord, zij werd aan het werk gezet en was uiteindelijk een van de weinige Italiaanse tieners die het overleefden.

(lees verder onder de foto)

LaPresse

Jarenlang zweeg ze daarover. Maar rond haar zestigste besloot ze haar verhaal te gaan vertellen, op bijeenkomsten en in scholen. Bijna twee jaar geleden, ze was al diep in de tachtig, benoemde de Italiaanse president Sergio Mattarella haar tot senator voor het leven. Ze nam meteen het initiatief voor de oprichting van een parlementscommissie om racisme en antisemitisme aan te pakken. Dat voorstel werd aanvaard, al onthielden de rechtse partijen zich. Sindsdien krijgt de 89-jarige Liliana Segre anonieme bedreigingen. Ze heeft zelfs politiebescherming gekregen. 

(lees verder onder de foto)

LaPresse

Gisteravond kreeg Segre de steun van honderden Italiaanse burgemeesters. Ze waren uit heel Italië naar Milaan gekomen, op initiatief van de organisatie van burgemeesters. Ook duizenden andere Italianen woonden de mars bij. Ze stapten op achter een spandoek waarop stond "haat heeft geen toekomst". Op die manier wilden ze Segre steunen, en de boodschap brengen dat vreemdelingenhaat geen plaats heeft in Italië. De optocht passeerde door de bekende galerij Vittorio Emanuele II en hield stil aan het plein voor het operabebouw, de Scala van Milaan.

(lees verder onder de tweet)

Bij de Scala hield alleen Liliana Segre zelf een korte toespraak. Zo'n zeshonderd burgemeesters, met hun groen-wit-rode burgemeesterssjaals, luisterden. "We zijn hier om over liefde te spreken, niet over haat", zei Segre. "Laat de haat aan de anoniemen achter hun toetsenbord", een verwijzing naar de haatboodschappen op sociale media.

In Italië heeft net als in een paar andere Europese landen het antisemitisme weer de kop opgestoken. Zo zijn in Rome bordjes met straatnamen vernield, omdat de straten naar Joodse vrouwen waren vernoemd. De duizenden aanwezigen zongen ook het antifascistische lied "Bella Ciao". Dat is zowat het lijflied van de "Sardine" geworden, een nieuwe protestbeweging tegen extreemrechts in Italië. 

Represented by ZUMA Press, Inc.

Meest gelezen