Videospeler inladen...

Israël krijgt derde verkiezing in een jaar tijd

De Israëli's mogen voor de derde keer in een jaar tijd naar de stembus. Na de vorige verkiezingen in september slaagden uittredend premier Benjamin Netanyahu van de conservatief-liberale Likoed-partij, en zijn rivaal Benny Gantz van centrumalliantie Blauw-Wit er elk apart niet in om een coalitie te vormen. Maar ook over een coalitie tussen hen beiden raakten ze het niet eens. En dus komt er een derde verkiezing, wellicht met hetzelfde resultaat dat het laatste jaar al twee keer tot een impasse leidde.

In september won Blauw-Wit, een alliantie van verschillende partijen, de verkiezingen met 33 zetels op een totaal van 120 in de Knesset, het Israëlische parlement. De Likoed-partij van Benjamin Netanyahu haalde 32 zetels. Toen ze er elk apart niet in slaagden om een coalitie van minstens 61 zetels rondom zich te scharen, riep de Israëlische president hen op om samen een regering van nationale eenheid te vormen. Maar ook dat mislukte.

De gesprekken liepen vast op de vraag over wie als eerste premier zou worden, en op de eis van Netanyahu dat ultra-orthodoxe partijen die met Likoed verbonden zijn opgenomen zouden worden in de regering. Benny Gantz van zijn kant weigerde in een regering te stappen waarvan de premier vervolgd wordt.

Netanyahu aangeklaagd

Want vorige maand klaagde het Israëlische gerecht Netanyahu officieel aan voor omkoping, fraude en misbruik van vertrouwen, in drie verschillende zaken. Netanyahu ontkent dat hij iets heeft misdaan, en spreekt over een poging tot staatsgreep. Algemeen wordt verwacht dat hij het parlement om immuniteit zal vragen, maar dat heeft hij tot nog toe niet gedaan. 

Tot op het laatste moment bleven Netanyahu en Gantz zeggen dat ze wel degelijk een regering van nationale eenheid probeerden te vormen. Maar om middernacht verliep de uiterste deadline, en stemde het parlement om zichzelf te ontbinden en nieuwe verkiezingen te houden op 2 maart. Maar de vraag is of een derde verkiezing een wezenlijk andere uitslag zal opleveren, en dus de vorming van een nieuwe regering makkelijker zal maken.

Politieke impasse

Israël zit in een politieke impasse, zegt correspondent Ankie Rechess in Tel Aviv. "Er is geen duidelijke winnaar van de verkiezingen geweest, noch in april, noch in september. Het is een onvoorstelbare situatie want de ene gunt de andere het licht in de ogen niet." Alweer nieuwe verkiezingen zullen volgens Rechess geen oplossing brengen: "weer verkiezingen zullen waarschijnlijk absoluut dezelfde resultaten opleveren, het land is volledig gesplitst". 

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen