Videospeler inladen...

Jongen (11) overleden na aanrijding door vrachtwagen in Aalst: "Er wordt helemaal geen rekening gehouden met de scholen"

In Aalst is vanochtend een jongen van 11 om het leven gekomen bij een tragisch ongeval. Hij werd aangereden door een vrachtwagen op een gevaarlijk kruispunt. Het zou om een dodehoekongeval gaan. De chauffeur en moeder zijn in shock. Het ongeval doet vragen rijzen bij de gevaarlijke verkeerssituatie in Aalst, waar een groot bedrijfsterrein in het centrum van de stad ligt. 

Het ongeval gebeurde vanmorgen op een gevaarlijk kruispunt, vlak bij de parking van het bedrijf Tereos, het vroegere Amylum. De jongen kwam er onder de wielen van een vrachtwagen terecht. 

"Toen de ambulances aankwamen, hebben ze nog snel de jongen proberen te reanimeren", zegt ooggetuige Lisa Gabriëls. Maar dat kon niet meer baten, de jongen overleed ter plaatse. De moeder, broer en zus waren op dat moment aanwezig. 

"De vrachtwagenchauffeur, die besefte wat er net gebeurd was, was compleet radeloos", aldus Gabriëls. Volgens het parket gaat het om een man van 31 met de Poolse nationaliteit. Hij testte negatief op alcohol en drugs. De man is in shock. 

Beluister hier het aangrijpende ooggetuigeverslag van Lisa Gabriëls op Radio 2 Oost-Vlaanderen en lees eronder verder:

Nachtmerries

Toon Van den Bossche, een vrachtwagenchauffeur die meermaals per week op het bedrijf komt, vertelt in het Radio 1-programma “De wereld vandaag” wat de problemen zijn met het bewuste kruispunt.

“Vlak in de buurt zijn vier grote scholen. Als je daar met een gevaarte van 16,5 meter doorrijdt, moet je 100 ogen hebben om alles in het oog te houden. En kinderen zijn heel onvoorspelbaar. Dus het is héél moeilijk.”

(Lees verder onder de situatiekaart.)

Van den Bossche benadrukt dat chauffeurs zelf geen vragende partij zijn om door het drukke verkeer te rijden en zegt dat helemaal geen rekening gehouden wordt met omgevingsfactoren.

“Soms krijgen wij kwade blikken van mensen, dat we in de weg rijden, maar we komen alleen op die plekken omdat ons dat gevraagd wordt. Als wij dat kunnen, vermijden wij stadscentra natuurlijk (...) Wij zijn ook ouders, he.” 

Beluister hier het volledige gesprek met de vrachtwagenchauffeur en lees eronder verder:

Tragisch

"Een tragische ochtend voor Aalst", reageert burgemeester Christoph D'Haese (N-VA)."Dit heeft alles weg van een dodehoekongeval, maar verder onderzoek zal dat nog moeten uitwijzen. De chauffeur zou de afslag naar een parking hebben willen nemen. Maar op dat moment zou hij het gezin dat wou oversteken niet gezien hebben. "

De vrachtwagenchauffeur, die besefte wat er net gebeurd was, was compleet radeloos
Ooggetuige

Gevaarlijk kruispunt

"De plek waar het ongeval gebeurde, is een van de gevaarlijkste punten van Aalst, dat weet iedereen", zegt Lisa Gabriëls. "Het is vlak aan een parkeerplaats voor grote vrachtwagens, die overloopt in een voetpad. De vrachtwagens rijden daar elke dag af en aan om goederen weg te brengen, ook tijdens de spitsuren." 

Dat er dringend iets aan die plek moet gebeuren, erkent ook gemeenteraadslid Lander Wantens (Groen): "Er wordt eigenlijk weinig tot niets gedaan wanneer we voor de zoveelste keer op tafel leggen hoe gevaarlijk Aalst is voor fietsers en voetgangers. Velen vreesden voor een dodelijk ongeval en vandaag werd het realiteit. Dagelijks moeten kinderen hun leven wagen om naar school te kunnen gaan."

Volgens Wantens is het dan ook hoog tijd dat er maatregelen komen: "De fiets- en voetpaden moeten veiliger gemaakt worden. Ook het zwaar vrachtverkeer in het centrum van Aalst zou verboden moeten worden op de momenten dat scholen starten en eindigen."

Dagelijks moeten kinderen hun leven wagen om naar school te kunnen gaan
Lander Wantens (Groen)

Burgemeester D'Haese zegt dat er in het verleden wel al regelmatig contact is geweest met het bedrijf: "Het blijft natuurlijk nog steeds een fabriek waar vrachtwagens op- en aanrijden, dat is nooit zonder enig risico. Maar we proberen om verdere infrastructurele maatregelen te nemen zodat de verkeersveiligheid en zwakke weggebruiker maximaal beschermd worden."

De directie van Tereos laat weten dat ze diep getroffen is door het ongeval. Het bedrijf zal dan ook een intern onderzoek starten om ervoor te zorgen dat zo'n tragisch ongeval nooit meer kan gebeuren. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen