Videospeler inladen...

Koning bezoekt Jong-redactie VRT NWS: "Hoe leg je de brexit uit aan kinderen?"

Koning Filip heeft vanmorgen onze nieuwsredactie, VRT NWS, bezocht. Hij kwam er onder meer kijken naar de Jong-redactie en hoe nieuws op maat gemaakt wordt voor kinderen en tieners. "Het is moeilijk om sommige dingen uitgelegd te krijgen", zegt de koning. "Hoe leg je iets ingewikkeld zoals de brexit uit aan kinderen?" Vanmiddag woonde koning Filip de uitreiking van de Belgodysee bij, de wedstrijd voor jong journalistiek talent. Winnaars werden Rojin Ferho en Arnaud Bruckner.

Hoog bezoek vanmorgen op de VRT. Koning Filip kwam op de Jong-redactie en bij Karrewiet kijken hoe nieuws helder uitgelegd wordt aan de jeugd. Zelf ondervindt de koning het naar eigen zeggen ook dat het niet evident is om ingewikkelde thema's aan zijn kinderen uit te leggen. "Dat is de uitdaging, maar daar slagen we redelijk goed in", zegt Karrewiet-anker Jelle Mels. "Je moet vooral hún taal gebruiken", zegt collega-anker Mariam El Mandoudi.

Daarna toonde de redactie van nws nws nws, het Instagramkanaal van VRT NWS voor jongeren, hoe zij te werk gaan. 

Na het bezoek aan de nieuwsdienst had koning Filip een gesprek met jongeren die deelnemen aan de Belgodyssee-wedstrijd. Bij die wedstrijd wordt gezocht naar nieuw journalistiek talent. Ze werken telkens in duo's, één Franstalige en één Nederlandstalige student, die samen reportages moeten maken. De winnaar krijgt een betaalde stage op de nieuwsdienst. 

De winnaars van de Belgodysee-wedstrijd werden vanmiddag op het paleis bekendgemaakt. Rojin Ferho en Arnaud Bruckner zijn met de eer gaan lopen.

De deelnemers gingen tijdens deze editie voor hun reportages op zoek naar positieve initiatieven voor het klimaat. Winnares Rojin Ferho bezocht voor haar Radio 1-reportage de Weegbree, een ecologische leefgemeenschap in Sint-Katelijne-Waver. Winnaar Arnaud Bruckner heeft het in zijn RTBF-bijdrage over de uitdagingen van stadslandbouw in Brussel. 

Bekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Beluister hieronder de radio-reportage:

Meest gelezen