Onze ploeg trok naar de drukst bevolkte gevangenis van het land: "We zitten vast als honden in een kooi" 

Het gevangenispersoneel houdt sinds 22 uur een 24 urenstaking, onder andere om te protesteren tegen de overbevolking in onze gevangenissen.  In de gevangenis van Ieper zitten 140 mensen vast, terwijl er officieel maar 55 plaatsen zijn. De gevangenis is daarmee de dichtstbevolkte gevangenis van het land. De impact hiervan is zeer groot, zowel voor de gedetineerden als voor het personeel en de directie. Dat kon onze ploeg deze voormiddag zelf vaststellen. Een gedetineerde vergeleek het met de landbouwsector: "Wanneer je te veel varkens in een klein hok steekt, beginnen die te vechten."

Matrassen op de grond, met vijf op een cel met een toilet dat amper afgeschermd is, bezoek dat naar huis gestuurd wordt, activiteiten waar niet iedereen kan aan deelnemen: in de gevangenis van Ieper is de impact van de overbevolking fel voelbaar. 

We spreken er met verschillende gedetineerden op hun cel (mét extra matras op de grond). "Kijk eens rond, dit is op zich al zo'n kleine ruimte voor twee personen. Maar nu er een derde persoon bijkomt is het nog zo veel moeilijker. De ene wil roken, de andere niet. De ene wil tv kijken tot een kot in de nacht, de andere heeft zijn nachtrust nodig. We zitten hier echt op mekaars vel. Dat leidt echt tot frustraties. We zitten hier vast als honden in een kooi.  "

We zitten hier vast als honden in een kooi.

Een gedetineerde

De gevangenis van Ieper is een arresthuis. Dat betekent dat er voornamelijk mensen vastzitten in afwachting van hun proces. "Ik ben nog niet veroordeeld en moest 14 dagen lang op een matras op de grond slapen. Dat doet iets met een mens."

(lees verder onder de foto)

Directie en personeel zitten met de handen in het haar

Gevangenisdirecteur Els Deloof heeft begrip voor wat de gedetineerden zeggen. "Ze blijven echt rustig, ik denk dat ik het zelf niet zou kunnen. Denk eens aan wat het is om met vrienden op vakantie te gaan. Na een week moet je soms al opletten dat je niet in ruzie valt terwijl je mekaar goed kent en dezelfde interesses hebt. Hier verlangen we van mensen dat ze met vier of vijf 24 uur lang op een kleine cel zitten en dan geen ruzie maken."

"Normaal gezien denken we zeer goed na over wie we samen op cel steken, maar nu kunnen we dat niet doen. Dus als er incidenten zijn kunnen we daar niet op inspelen. De toiletten zijn hier ook op de cel, dus als iemand zijn behoefte doet, volgen er vaak 4 mensen mee. Dat is toch niet meer van deze tijd."

Als iemand zijn behoefte doet, volgen er vaak 4 mensen mee. Dat is toch niet meer van deze tijd.

Gevangenisdirecteur Els Deloof

De gedetineerden hebben veel begrip voor het gevangenispersoneel. "Ze doen alles wat ze kunnen, maar het is echt onhoudbaar", horen we.  Dat beaamt ook cipier Bruno Detant: "We hollen van het ene incident naar het andere. Is er nog voldoende kledij? Hebben we nog matrassen op overschot? Wat gebeurt er in die cel? Het is constant brandjes blussen."

Te snel achter tralies?

Het probleem van de overbevolking in de gevangenis gaat al jaren mee. Wat moet er dan écht gebeuren? "Men spreekt van nieuwe gevangenissen, maar dat duurt allemaal zeer lang en daar zijn deze mensen niets mee", horen we van gevangenisdirecteur Deloof. Volgens haar worden mensen te snel naar de gevangenis gestuurd in afwachting van hun proces. "Onderzoeksrechters zouden toch sneller moeten denken aan alternatieven, zoals elektronisch toezicht."   

Mensen van 18 jaar horen toch niet thuis op een cel met mensen met een zwaar detentieverleden?

Gevangenisdirecteur Els Deloof

"Zeker voor jonge mensen van 18 jaar: het is toch geen oplossing om hen in een cel te steken met mensen met een zwaar detentieverleden? Ik vraag me soms af wat men daar mee wil bereiken. Doe daar iets anders mee, maar zorg ervoor dat die mensen niet ingeburgerd geraken in het gevangeniswezen, want de schade die ze hier oplopen is zeer groot."  

Beluister hier het radioverslag van Arne De Jaegere vanuit de gevangenis in Ieper

Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen, gaf vanavond toelichting in "De afspraak".

Videospeler inladen...

Meest gelezen