Informateurs Coens en Bouchez beginnen vanmiddag gesprekken: "Eén of meerdere mogelijke coalities afbakenen" 

Informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) beginnen deze namiddag hun gesprekken met tien partijen over de vorming van een nieuwe federale regering. "Als iedereen van goede wil is en oprecht te werk gaat, moet het mogelijk zijn om volgende week één of meerdere mogelijke coalities af te bakenen", zegt Bouchez op een persconferentie. Daarvoor zullen ze gebruik maken van de verslagen van hun voorgangers.  

Gisteren werden de kersverse voorzitters Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) door de koning aangesteld als informateurs in de gesprekken over een nieuwe federale regering. Ze volgen daarmee PS-voorzitter Paul Magnette op, die vooral in de richting ging van een federale regering zonder N-VA (de zogenoemde "paars-groene coalitie"). 

Alles ligt weer open

Na kritiek van de N-VA, onderzoeken Coens en Bouchez opnieuw "alle mogelijke pistes", dus ook een regering met de N-VA erbij. Daarvoor beginnen de informateurs vanmiddag gesprekken met 10 partijen: de Vlaamse en Franstalige socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten, en N-VA en DéFI. Die zien ze van groot naar klein, beginnend dus met de N-VA. 

"Niet van nul af aan"

De informateurs benadrukten dat ze zich zullen baseren op de nota's van hun voorgangers, informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte, preformateurs Geert Bourgeois en Rudy Demotte, maar ook informateur Paul Magnette. "We zullen dus niet van nul af aan beginnen, alsof we de posities van de ene of de andere niet kennen", maakt Bouchez zich sterk. 

Het is hun bedoeling om één of meerdere mogelijke formaties voor te leggen aan de koning, wanneer ze binnen acht dagen hun eerste verslag uitbrengen op het Paleis. Een journalist vroeg op het einde van de persconferentie of de paarsgroene formule dan van de baan is, zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren hoopte. "Goed geprobeerd", reageerde Bouchez, waarmee het duidelijk is dat ook die optie nog steeds open ligt. 

Bekijk hieronder de analyse van politiek verslaggever Ihsane Chioua Lekhli in Het Journaal, en de integrale persconferentie van de informateurs van woensdagmorgen 11 december.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen