Videospeler inladen...

Demir (N-VA) gaat niet zomaar mee in Europese klimaatdoelstelling, Europees commissaris Timmermans reageert schamper 

De Europese Commissie wil dat er in 2050 netto geen CO2 meer wordt uitgestoten in Europa, maar in die doelstelling gaat de bevoegde Vlaamse minister Zuhal Demir (N-VA) niet zomaar mee. "Ik wil alles bekijken, maar het moet haalbaar en betaalbaar zijn", reageert Demir. De Europese klimaatcommissaris Frans Timmermans had recent nog een gesprek met Demir en reageert schamper op de Vlaamse houding. 

De Europese Commissie heeft vandaag haar langverwachte Green Deal voorgesteld. Daarin stelt zij officieel voor om de klimaatdoelstellingen aan te scherpen en tegen 2050 netto geen broeikasgassen meer uit te stoten. Ook de doelstellingen tegen 2030 wil de Commissie verstrengen. 

Betaalbaar

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) reageert dat ze niet zeker is of die nieuwe doelstellingen "haalbaar en betaalbaar" zijn. Demir wil eerst "werk maken van maatregelen die we overeengekomen zijn, in plaats van nu al over andere doelstellingen te spreken." Maar Vlaanderen haalt ook de eerder overeengekomen maatregelen tegen 2030 niet.  

Moet Vlaanderen zijn plannen veranderen, om te voldoen aan de strengere doelstellingen tegen 2030? Die vraag stelden we aan Frans Timmermans, de Europese klimaatcommissaris.

Hij reageert schamper. "Gisteren kwam ik minister Demir tegen", zegt hij. "Ze vertelde me heel trots over haar doelstelling. Toen zei ik dat we volgend jaar gaan voorstellen om naar -50 of -55 procent te gaan (tegen 2030, red). Ze keek me aan en zei: 'ah'."

Volgens Timmermans is het klimaatakkoord van Parijs de richtlijn. Daarin engageren de deelnemende landen zich om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden, waarvoor de strengere doelstellingen nodig zijn. "Dat heb ik gisteren ook proberen uit te leggen", aldus Timmermans. 

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen