Time Magazine

Greta Thunberg verkozen tot "Persoon van het Jaar" door Time Magazine

Het Amerikaanse tijdschrift 'Time Magazine' heeft naar jaarlijkse traditie zijn "Persoon van het Jaar" gekozen:  de keuze voor meest invloedrijke persoon (of organisatie) is dit jaar gevallen op klimaatactiviste Greta Thunberg. Zelf is ze heel verrast met de verkiezing: "Maar ik voel me wel vereerd. Eigenlijk is deze verkiezing voor iedereen die onze klimaatprotesten steunt."

De 16-jarige Thunberg sprak vanmorgen nog op de klimaatconferentie in Madrid, maar we kennen haar al langer als jong boegbeeld voor de strijd tegen de klimaatopwarming.  

Thunberg raakte bekend in de zomer van vorig jaar, toen ze met haar spijbelactie voor het klimaat begon in Stockholm door voor het parlement post te gaan vatten. Het was de eerste aanzet voor andere school strikes wereldwijd en de oprichting van jongerenbewegingen in andere landen, met als doel politici en beleidsmakers aan te zetten tot meer actie en meer ambitie in hun klimaatbeleid. 

Thunberg werd het symbool van de jongerenacties en mocht eind september ook spreken op de klimaattop van de VN in New York. Daar haalde ze in een emotionele toespraak uit naar de wereldleiders ("how dare you", hoe durven jullie (de dingen zo op hun beloop laten, red.)) wat niet overal even goed werd onthaald.

Om het goede voorbeeld te geven, nam Thunberg een zeilboot naar de klimaatconferentie die eerst in Chili zou plaatsvinden, maar ze moest onverrichterzake terugkeren toen de top verplaatst werd naar Madrid. Eind vorige week arriveerde ze alsnog in Lissabon, om vandaar met de trein door te reizen naar Madrid zelf. 

Thunberg: "Ik ben verrast"

Thunberg zei dat ze verrast was door de verkiezing. "Ik had dit nooit kunnen denken. Het is zo onverwacht... maar ik ben er wel dankbaar voor. Het is een grote eer, maar zoals ik eerder al zei: niet ik zou de persoon van het jaar moeten zijn, maar iedereen die meedoet met de vrijdagse klimaatacties, want we doen dit allemaal samen." 

Op de shortlist met kanshebbers dit jaar stonden ook de protestbeweging in Hongkong, "de klokkenluider" (als begrip, maar hiermee wordt de klokkenluider in het Witte Huis bedoeld na wiens verklaring de eigenlijke afzettingsprocedure voor Trump begonnen is), de Amerikaanse president Donald Trump zelf en Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Vorig jaar viel de keuze op gevangen of vermoorde journalisten, onder wie Jamal Kashoggi.  

Time Magazine

Meest gelezen