Vulkaan op White Island in Nieuw-Zeeland weer actiever, kans op nieuwe uitbarsting steeds groter

De vulkaan op White Island in Nieuw-Zeeland vertoont verhoogde activiteit. Daardoor kunnen de hulpdiensten niet gaan zoeken naar de lichamen van de acht toeristen die vermist zijn sinds de vulkaanuitbarsting op het eiland begin deze week. 

Er wordt vanuit gegaan dat er 14 doden gevallen zijn bij de vulkaanuitbarsting. Vijf lichamen zijn al geborgen, een zesde slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Acht mensen zijn nog vermist, maar volgens de autoriteiten is er geen hoop meer om hen nog levend terug te vinden. Nog 25 mensen liggen met ernstige brandwonden in het ziekenhuis.

De vulkaan barstte maandag uit. Tientallen toeristen waren toen op het eiland. "De reddingsploeg is heel erg gretig om terug te gaan naar het eiland om de geliefden terug te brengen naar hun familie", zegt premier Jacinda Ardern. 

Maar de situatie op het eiland blijft hoogst onzeker. "Het is mogelijk dat er de volgende 24 uur opnieuw een uitbarsting plaatsvindt", zegt het geologische agentschap GeoNet. "Gisteren was er al een hoger risico. Vandaag is dat risico nog hoger en het ziet er steeds slechter uit." Het meetstation op het eiland is nog intact. Dus de situatie kan nauwgezet opgevolgd worden. 

Volgens de politie heeft het reddingsteam geen andere keuze dan te wachten. Er zouden ook giftige gassen uit de vulkaan komen. Het eiland is bedekt met een dikke laag zure assen. 

Verkenningsvluchten hebben geen teken van leven opgevangen. De autoriteiten denken dat er geen overlevenden meer zijn. Ondertussen worden de al geborgen lichamen geïdentificeerd. 

Meest gelezen