Videospeler inladen...

Vuurwerkverkopers vechten Vlaams vuurwerkverbod aan: "Mijn omzet is fors gedaald"

Verschillende vuurwerkbedrijven stappen naar het Grondwettelijk Hof om het Vlaamse vuurwerkdecreet aan te vechten. Sinds mei zijn er strengere regels en is vuurwerk afschieten in heel Vlaanderen verboden, tenzij er expliciete toestemming is gegeven door het gemeentebestuur. De procedure werkt niet opschortend: het verbod blijft zeker van kracht tot na Nieuwjaar.

Tot mei mocht je in principe in heel Vlaanderen vuurwerk afschieten, tenzij er lokaal een vuurwerkverbod was. Het vuurwerkdecreet heeft die regels omgedraaid. Nu is er overal een vuurwerkverbod, tenzij er expliciete toestemming van het gemeentebestuur is.

Ik zie mijn omzet fors dalen. Andere collega's zien ook een serieuze daling

Vuurwerkmaker Christophe Buyl

Professionele vuurwerkafschieters begrijpen dat er regels nodig zijn rond vuurwerk. Zeker voor particulieren die bijvoorbeeld met de jaarwisseling vuurwerk willen afschieten. De nieuwe regels treffen echter ook wie professioneel met vuurwerk bezig is en daar zijn ze het niet mee eens.

"Ik zie mijn omzet fors dalen", zegt vuurwerkmaker Christophe Byl uit Geraardsbergen aan VRT NWS. "Want heel wat gemeentebesturen schaffen ook hun jaarlijks kerstmisvuurwerk af en aanvragen voor private vuurwerken worden geweigerd. Andere collega's zien ook een serieuze daling van het aantal contracten."

Byl stapt samen met een 5-tal collega's naar het Grondwettelijk Hof in de hoop het decreet te laten vernietigen. Volgens de vuurwerkafschieters heeft het vuurwerkdecreet de Europese wetgeving niet gevolgd en was er amper overleg met de sector.

Weyts: "Vuurwerk heeft al veel verknald"

De strengere vuurwerkregels zijn er gekomen op vraag van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en die blijft pal achter zijn verbod staan. "Vuurwerk heeft al veel verknald, zowel voor mens als voor dier", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Die harde knallen en lichtflitsen maken elk jaar talloze dieren doodsbang. Sommige dieren slaan dan op hol. Elk jaar vallen er doden, bij de dieren."

Die harde knallen en lichtflitsen maken elk jaar talloze dieren doodsbang

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, N-VA

Daarnaast hebben we er allemaal baat bij dat vuurwerk uitzonderlijk blijft en dat dit onder gecontroleerde omstandigheden verloopt, aldus Weyts. "Zodat er ook onder mensen minder slachtoffers vallen", zegt hij. "Ik betreur dat die regelgeving wordt aangevochten door mensen die kiezen voor hun persoonlijke financiële belangen."

Weyts ontkent overigens dat er te weinig overleg is geweest met de sector, maar geeft toe dat ze niet stonden te springen voor de strengere regels. "Je vraagt toch ook niet aan de kalkoenen wat ze van Kerstmis vinden? Vanzelfsprekend druist dat in tegen hun economische belangen, maar de veiligheid van mens en dier is belangrijker."

De regelgeving maakt volgens Weyts net professioneel vuurwerk mogelijk. "Er is een verbod, maar op een locatie op een bepaald moment kan daar een uitzondering op worden voorzien door het gemeentebestuur. Ik zou denken dat vuurwerkmakers de regels omarmen en net geen baat hebben bij al die negatieve reclame."

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal", en de reactie van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten:

Videospeler inladen...

Ook de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) steunt het vuurwerkverbod en gaat ervan uit dat steden niet zo vaak een uitzondering toestaan.

Videospeler inladen...

Brandweer lanceert nieuwe campagne rond vuurwerk

De Vlaamse brandweer heeft een nieuwe bewustmakingscampagne rond vuurwerk gelanceerd: #Ikknalzondervuurwerk. Hiermee willen ze alle mensen aansporen om tijdens de feestdagen zelf geen vuurwerk af te steken. 

In mei van dit jaar werden in Vlaanderen nieuwe regels rond vuurwerk van kracht. Voorheen was vuurwerk overal toegelaten, tenzij de gemeente het verbood. Die redenering werd omgedraaid: vuurwerk is nu overal verboden, tenzij de gemeentebesturen het expliciet toelaten op specifieke plaatsen en momenten.

De nieuwe regels moeten vooral dierenleed vermijden. De brandweer benadrukt dat de hulpverleners elk jaar rond de eindejaarsfeesten meerdere keren moeten uitrukken voor ongevallen door vuurwerk. Het gaat daarbij om verwondingen aan handen en/of aangezicht, schade aan daken en voertuigen, om uitgebroken dieren en gewonde dieren.   

Meest gelezen