AFP or licensors

"Weinstein schikt voor 25 miljoen dollar met misbruikslachtoffers"

Harvey Weinstein, de omstreden Amerikaanse filmproducent, zou een voorlopige schikking getroffen hebben met tientallen van zijn slachtoffers. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Weinstein zou hierdoor geen schuld moeten bekennen en zowat alle burgerlijke rechtszaken tegen hem zouden hierdoor van de baan zijn. Het strafrechtelijke proces tegen Weinstein gaat normaal op 6 januari van start. 

Harvey Weinstein (67) wordt door zo'n 100 vrouwen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, misbruik en intimidatie.  In oktober 2017 waren Rose McGowan en Ashley Judd de eersten om Weinstein te beschuldigen, later volgden ook grote namen als Uma Thurman, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Lena Headey en Salma Hayek. Volgens de deal waarover The New York Times bericht, zou Weinstein geen schuld moeten bekennen.  Weinstein heeft altijd zijn onschuld volgehouden. The New York Times is doorgaans zeer goed geïnformeerd in de zaak-Weinstein. De krant bracht twee jaar geleden als eerste de verhalen van misbruik door Weinstein naar buiten. 

De voorgestelde schikking zou volgens verschillende advocaten de voorlopige goedkeuring hebben van de belangrijkste betrokken partijen. Meer dan 30 actrices en voormalige medewerksters die de ex-filmproducent beschuldigen van misdrijven gaande van seksueel grensoverschrijdend gedrag tot verkrachting, zouden delen in de schadevergoeding. Eventuele andere eisers kunnen zich de komende maanden nog melden.  Door deze deal zouden zowat alle burgerlijke rechtszaken tegen Weinstein van de baan zijn. 

De rechtbank moet nog groen licht geven voor de schikking, aldus The New York Times, en alle partijen moeten de deal ondertekenen. Weinstein zou zelf niets hoeven te betalen. Verzekeringsmaatschappijen die de Weinstein Company, de voormalige filmstudio van Weinstein, vertegenwoordigen, zouden het bedrag uitbetalen. De uitbetaling zou deel uitmaken van een grotere schikking ter waarde van 47 miljoen dollar die ook bestemd is voor andere schuldeisers van het failliete bedrijf.

Rebecca Goldman van de Time's Up Foundation, die werd opgericht in de nasleep van de #metoo-beweging om met geld, rechtszaken en wetgeving te strijden tegen seksueel ongepast gedrag, noemt deze deal "gebrekkig". "Dit is een bewijs van een problematisch systeem dat misbruikers met veel macht bevoorrecht ten nadele van de slachtoffers. (...) We weten dat deze deal het resultaat is van het harde werk van veel overlevers van Harvey Weinstein. We hopen dan ook dat het hen, en misschien nog anderen, een klein beetje gerechtigheid en opluchting brengt." 

Het strafrechtelijke proces tegen Weinstein gaat normaal op 6 januari van start. Daar wordt hij nog altijd aangeklaagd voor verkrachting en seksueel grensoverschrijdend op basis van de getuigenissen van twee vrouwen. Hij riskeert er een levenslange gevangenisstraf.  Woensdag nog werd zijn borg om op vrije voeten te blijven, verhoogd tot 5 miljoen dollar. Volgens het openbaar ministerie heeft de ex-filmproducent meerdere inbreuken gepleegd op het dragen van de elektronische enkelband.

Expert seksueel misbruik: "Weinstein neemt niet echt verantwoordelijkheid op voor wat hij gedaan heeft"

Volgens Ines Keygnaert, expert seksueel misbruik aan de UGent, is deze situatie dubbel. Alles draait om erkenning van de dader, zei ze in "De ochtend" op Radio 1. "Voor sommige slachtoffers is zo'n financiële minnelijke schikking voldoende, anderen willen hem in de rechtbank horen zeggen dat het niet ok is geweest en dat er ook een maatschappelijke veroordeling komt. Dat is voor elk slachtoffer anders."

"Voor veel slachtoffers is het ook echt moeilijk om een proces aan te gaan, dat bezorgt pijn", gaat Keygnaert verder. "Zeker als het seksueel misbruik lang geleden is, zijn er vaak al veel kosten gemaakt, bijvoorbeeld voor een psycholoog of andere hulp. Zo'n schikking compenseert die gemaakte kosten." 

Keygnaert kan zich vinden in de kritiek dat Weinstein er zo makkelijk mee wegkomt. “Ik denk dat je dat inderdaad zo kan zien, hij neemt niet echt verantwoordelijkheid op voor wat hij gedaan heeft. Maar ik denk dat er misschien nog andere mogelijke psychologische screeningen van de man te doen zijn die zijn gedrag kunnen verklaren." 

Bekijk hier het gesprek met Amerikakenner Michiel Vos in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Ines Keygnaert uit "De ochtend": 

Meest gelezen