Videospeler inladen...

Algerijnen boycotten presidentsverkiezingen: slechts iets meer dan 20 procent gaat stemmen

In Algerije lijken de inwoners geen zin te hebben in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De democratische oppositie boycot die verkiezingen omdat zo goed als alle vijf kandidaten banden hebben of gehad hebben met het regime dat al sinds 1962 aan de macht is. 

De verkiezingen hadden normaal in april van dit jaar moeten plaatsvinden, maar werden uitgesteld na het volksprotest dat voormalig president Abdelaziz Bouteflika tot ontslag dwong. Sindsdien is een machtsstrijd aan de gang tussen de partijen achter het volksprotest en de legertop die nu blijkbaar de touwtjes in handen heeft.

Er zijn vijf kandidaten voor het presidentschap, maar volgens de oppositie hebben die allen banden met het regime van Bouteflika of de partijen die nu samen aan de macht zijn: het socialistische FLN -dat al sinds 1962 de plak zwaait- en de RND met wie ze een coalitie vormt. 

De oppositie wil dat er eerst schoonschip wordt gemaakt en dat het systeem wordt aangepast zodat er echte vrije verkiezingen zouden gehouden kunnen worden. Daarom werd opgeroepen tot een boycot en die blijkt een succes: om drie uur vanmiddag is slechts 20 procent van de kiezers komen opdagen. De stemlokalen sluiten om zes uur vanavond, dus de kans is klein dat de opkomst plots groter wordt. De opkomst is wel groot op straat waar in diverse steden betogingen tegen de verkiezingen worden gehouden.

Eenpartijstaat met meerdere partijen?

Algerije werd in 1962 onafhankelijk en meteen daarna greep de linkse onafhankelijkheidsbeweging FLN de macht om die niet meer af te staan. Tot de nieuwe grondwet van 1989 was Algerije een eenpartijstaat. Daarna werden meerdere partijen toegelaten, maar het FLN hield steeds de touwtjes, de administratie en de media fors in handen. 

De enige echte verkiezingen werden daarop verrassend gewonnen door de moslimfundamentalisten van het FIS en daarop greep het leger -dat nauw verbonden is met het FLN- de macht en brak een bloedige burgeroorlog uit die 150.000 mensen het leven heeft gekost. 

In 1999 schoof  het leger voormalig president Abdelaziz Bouteflika naar voor. Die verleende amnestie aan rebellen die zich overgaven en beëindigde de burgeroorlog. Resultaat was wel dat de kliek rond Bouteflika -een kopstuk van het FLN- alle macht naar zich toetrok met wijd verspreide corruptie tot gevolg. Verkiezingen werden steevast gemanipuleerd, maar de Algerijnen reageerden door een alsmaar dalende opkomst. Bij de parlementsverkiezingen van 2017 kwam slechts 35 procent van de kiezers opdagen. Nu zal dat wellicht slechts iets meer dan 20 procent zijn waardoor die verkiezingen alle geloofwaardigheid verloren hebben.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen