Alle chauffeurs van De Lijn krijgen een EHBO-opleiding

De Lijn wil dat alle bus- en tramchauffeurs een EHBO-opleiding gaan volgen. Vanaf januari volgend jaar zit het standaard in de opleiding van nieuwe chauffeurs. Ook de chauffeurs die al in dienst zijn, moeten de cursus gaan volgen. Gisteren reanimeerde een chauffeur van De Lijn nog een man die onwel was geworden, maar dit heeft niets met de beslissing te maken. “We waren dit al veel langer aan het organiseren”, zegt Ine Peeters van De Lijn.

Alle chauffeurs van De Lijn zullen binnen de vijf jaar een opleiding EHBO moeten gevolgd hebben. Voor wie vanaf januari volgend jaar aan de opleiding begint, zit het standaard in de cursus. De  chauffeurs die reeds in dienst zijn, zo’n 5.300 mensen, worden binnen de vijf jaar op cursus gestuurd.

“In hun opleiding komt er één dag waarin ze een EHBO-cursus krijgen”, zegt Ine Peeters van De Lijn. “Ze krijgen een opleiding wondzorg, leren verbanden aanleggen, symptomen herkennen, alarmeren om de juiste hulpdiensten te contacteren, ook reanimatietechnieken zitten er bij en dan leren ze ook nog de situatie veilig te stellen totdat de hulpdiensten gearriveerd zijn.

We doen dat omdat onze chauffeurs dag in dag uit op het terrein zijn en in situaties kunnen komen waarbij iemand medische bijstand nodig heeft

Ine Peeters, De Lijn

Vanaf januari is de cursus geïntegreerd in de opleiding vakbekwaamheid rijbewijs D. Die hebben chauffeurs nodig om met een tram of bus te mogen rijden. “We doen dat omdat onze chauffeurs dag in dag uit op het terrein zijn en in situaties kunnen komen waarbij iemand medische bijstand nodig heeft op de bus, aan een halte of op andere publieke plaatsen”, verduidelijkt Ine Peeters. “We willen hun leren hoe ze met zo’n situatie moeten omgaan.”

EHBO-kennis bewees gisteren zijn nut in Sint-Niklaas

Dat zo’n kennis van EHBO nuttig is, bewees een chauffeur van de Lijn gisteren in Sint-Niklaas. Hij reanimeerde een man die onwel was geworden in het stationsgebouw daar. De man had zijn EHBO-kennis opgedaan bij een vorige werkgever. De beslissing van De Lijn om alle chauffeurs een EHBO-cursus te laten volgen, heeft echter niets te maken met wat er gisteren in Sint-Niklaas gebeurd.

“Het is een toevallige samenloop van omstandigheden”, zegt Ine Peeters. “De Lijn was al langer bezig om die cursus te integreren in de opleiding. Het Vlaamse Kruis biedt zo’n opleiding aan en het moest eerst goedgekeurd worden door de FOD Mobiliteit. Dat organiseer je niet in die paar uur die voorbij zijn”, verduidelijkt Ine Peeters.

Meest gelezen